Bon na zasiedlenie - zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku domii_nek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domii_nek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Cześć,
pochodzę z Radomia, tam jestem zameldowany na stałe, a mieszkam w Markach i mam tam meldunek tymczasowy do 2022 roku. W marcu 2017 podjąłem pracę do marca br w Warszawie. Aktualnie nie pracuję ani też nie jestem zarejestrowany bezrobotny. Chciałbym ubiegać się o bon na zasiedlenie. Wiem jakie muszę spełniać warunki i natomiast czy meldunek tymczasowy w Markach będzie mi w tym przeszkadzać w jakimś stopniu?

Muszę się zarejestrować jako bezrobotny w Radomiu czy mogę to zrobić w mieście podlegającym pod Marki aby dopełnić formalności?

Po ewentualnym otrzymaniu bonu na zasiedlenie gdzie zamierza Pan podjąć pracę i się przesiedlić?

Pracę planowałbym podjąć w Warszawie i osiedlić się w Markach - czyli w miejscu, gdzie jestem zameldowany tymczasowo i mieszkam, właśnie zastanawia mnie fakt czy to nie będzie wadzić, ponieważ ogółem jestem zameldowane na stałe w Radomiu, ale zamieszkuję w Markach.

domii_nek napisał:
Pracę planowałbym podjąć w Warszawie i osiedlić się w Markach - czyli w miejscu, gdzie jestem zameldowany tymczasowo i mieszkam
Niestety, nie spełnia Pan warunków otrzymania bonu, bo mieszka Pan już w miejscowości docelowej (co dodatkowo potwierdza meldunek czasowy). Musiałby Pan podjąć pracę i przeprowadzić się do miejscowości oddalonej od dotychczasowego miejsca zamieszkania tj. Marek co najmniej 80 km.
Meldunek stały w Radomiu jest w tej sytuacji kompletnie bez związku.

A jeżeli bym się wymeldował z Marek, zamieszkał w Radomiu i wtedy bym się ubiegał w PUP Radom?

"Zamieszkiwanie" nie może być fikcyjne, bo urzędy pracy są na to wyczulone przy przyznawaniu bonu na zasiedlenie. Poza tym Pana meldunek czasowy będzie cały czas widoczny w systemie informatycznym jako nazwijmy to archiwalny. Tak samo dotychczasowy przebieg pracy zawodowej m.in tej w Warszawie.
To już do oceny PUP w Radomiu będzie należyć ocena stanu faktycznego i zasadności takiego wniosku.

No dobrze, czyli jest w ogóle jakakolwiek szansa na przyznanie tego? No bo szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest sens robić sobie tyle zachodu i jeździć z miasta do miasta po to aby dowiedzieć się, że zameldowanie czasowe blokuje mi drogę do uzyskania bonu.

Można cokolwiek podziałać aby to jeszcze uzyskać?

domii_nek napisał:
czyli jest w ogóle jakakolwiek szansa na przyznanie tego?
Tylko w przypadku zamieszkania (na skutek podjęcia pracy) w zupełnie nowej miejscowości oddalonej od Marek w woj. mazowieckim co najmniej 80 km bądź też czas dojazdu do nowej miejscowości i powrotu środkami transportu zbiorowego do Marek przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie.
Warszawa zatem odpada.

Powrót