Bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku Reikai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reikai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam

Zauważyłem, że było już sporo tematów o bonie, jednak ja trochę z innej beczki, bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w tych tematach.

Chcę starać się o bon na zasiedlenie, wniosek w moim mieście wygląda tak http://wloclawek.praca.gov.pl/docum...1-2fcb-48ee-8129-2165cf0d7ad2?t=1463999948826

Moje pytanie : Nie jestem obecnie osobą zarejestrowaną w urzędzie pracy jako bezrobotny.Mieszkam już w nowym miejscu zamieszkania od tygodnia czy dwóch gdzie mam podjąć prace(umowa o prace, badania już zrobione, papiery popdpisywane z tym ze bez daty rozpoczecia pracy, bo czekamy na szkolenie, prawdopodobnie będzie to ten czwartek).Czy mogę mimo to starać się o ten bon, w sensie że pojade do Włocławka w poniedziałek, zarejestruje się, złoże wniosek z wypełnionym oświadczeiem przez pracodawcy że ma zamiar mnie zatrudnić i jak mi się poszczęści dostać odpowiedź do czwartku(ewentualnie spróbuje przełożyć termin rozpoczecia pracy)?

Jest w ogóle taka możliwość, czy odpada na starcie z tego powodu, że data zawarcia umowy o prace(nie mylic z datą rozpoczęci zatrudnienia) jest już wpisana jako 14.10.2016?Da się ogólnie zarejestrować tak od ręki w urzędzie pracy?

Bon na zasiedlenie przysługuje osobie bezrobotnej z II lub I profilem pomocy (w uzasadnionych przypadkach) w związku z zamiarem zmiany przez bezrobotnego miejsca zamieszkania w wyniku podjęcia pracy. Bon otrzymuje się wyniku złożenia wniosku, w którym m.in. wskazuje się aktualne miejsce zamieszkania, o którego m.in. uzależnione jest udzielenie pomocy finansowej. Pan nie spełnia tego warunku, bo aktualnie zamieszkuje Pan już w miejscowości, w której - domyślam się - lada moment zostanie Pan zatrudniony.

Aby złożyć wniosek należy posiadać status osoby bezrobotnej, mieć ustalny profil pomocy i na dzień składania wniosku zamieszkiwać w obrębie działania PUP Włocławek (nie należy utożsamiać zamieszkania z zameldowaniem). Rejestracja nie zawsze następuje "od ręki"... jeśli jest duża liczba osób do rejestracji może to potrwać kilka dni. Ustalenie profilu pomocy także może nie nastąpić od razu... a jak widać praca jest już "nagrana", także jej Pan nie poszukuje.

Zakładając jednak wariant optymistyczny z terminem rejestracji i profilowaniem - składając wniosek do PUP Włocławek co zamierza Pan wpisać w pozycji "Adres obecnego miejsca zamieszkania"?

Ostatnia edycja:
Powrót