bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku rofi50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rofi50

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam , staram się o bon na zasiedlenie i wyczytałem coś takiego na forach w internecie "osoby do 30 roku życia posiadające status osoby bezrobotnej, które dopiero planują zmienić miejsce dotychczasowego zamieszkania z związku z podjęciem pracy " .
W poniedziałek 3 września idę do urzędu złożyć wniosek ale :

Jest tak duży popyt na mieszkania , że nie dało rady się dogadać z wynajmującym , że wchodzę do mieszkania od 1.09 np i od 1.09 mam umowę najmu i mam już podpisaną umowę z dniem 14.08. 2018 roku czy w jakiś sposób wypacza to możliwość przyznania wniosku ? Dodam , że to mieszkanie jest wynajęte , lecz ja w nim nie przebywam jeszcze

i moje drugie pytanie ; Jak wypełnić we wniosku część z uzasadnieniem o celowość przyznania wniosku ?

rofi50 napisał:
Dodam , że to mieszkanie jest wynajęte , lecz ja w nim nie przebywam jeszcze
Nie widzę powodu, dla którego miałoby to przekreślić Pana szansę na bon.
rofi50 napisał:
i moje drugie pytanie ; Jak wypełnić we wniosku część z uzasadnieniem o celowość przyznania wniosku ?
Trzeba napisać coś od siebie i o swojej sytuacji na rynku pracy np. od jak dawna szuka Pan pracy i co skłoniło Pana do poszukania jej w innej miejscowości, na co przeznaczy Pan środki z bonu itp. Chodzi o to, żeby przekonać urząd, że bez tego bonu pozostanie Pan bezrobotnym, bo nie ma Pan środków, aby szukać jej poza lokalnym rynkiem pracy, co byłoby związane z przeprowadzką. Generalnie musi to być coś więcej niż tylko "bo chcę".

Ostatnia edycja:
To jeszcze jedno ostatnie pytanie :
Mieszkanie wynajalem razem z dziewczyną, za samo mieszkanie wychodzi 1600zł plus opłaty.
Ja mam przedwstepna umowę z pracodawcą w której będę zarabiał 1600 netto, a za bon mogę otrzymać 8tysięcy. (Obowiązkowe 6miesięcy pracy)
Jak mogę rozpisać w tym wniosku te wydatki, bo nie mogę raczej opisać, że 1600wydaje na mieszkanie bo to trochę bez sensu. Proszę o pomoc, dodam że opłaty to koszt około 300-400złoty na 2osoby

A jest potrzeba aż tak szczegółowo rozpisywać planowane wydatki? Pytam, bo nie widzę treści wniosku.

Pisze coś takiego : "uZASADNIENIE WNIOSKU WRAZ Z UDOKUMENTOWANIEM MOŻLIWOŚCI PODJĘCIA ZATRUDNIENIA/INNEJ PRACY ZAROBKOWEJ/PROWADZENIA DZIAŁANOŚCI GOSPODARCZEJ* Z UWZGLĘDNIENIEM POTENCJALNYCH KOSZTÓW "

Chciałbym dołączyć kopię umowy wynajmu dla uwiarygodnienia ,ale na umowie są tylko moje dane i to, że ja będę płacić 1600 + opłaty. Nie ma tam nic wspomnianego o mojej dziewczynie.
Czy dołączać wgl tą umowę do tego wniosku, a jeśli tak to właśnie jak rozdzielić te koszty w jakis mądry sposób i czy pisać coś że będziemy tam razem mieszkać ?

Pierwszy raz się o coś takiego ubiegam i chciałbym bardzo, żeby ten wniosek był dobrze wypełniony żeby go rozpatrzyli pozytywnie ;)

rofi50 napisał:
Pisze coś takiego : "uZASADNIENIE WNIOSKU WRAZ Z UDOKUMENTOWANIEM MOŻLIWOŚCI PODJĘCIA ZATRUDNIENIA/INNEJ PRACY ZAROBKOWEJ/PROWADZENIA DZIAŁANOŚCI GOSPODARCZEJ* Z UWZGLĘDNIENIEM POTENCJALNYCH KOSZTÓW " Chciałbym dołączyć kopię umowy wynajmu dla uwiarygodnienia ,ale na umowie są tylko moje dane i to, że ja będę płacić 1600 + opłaty. Nie ma tam nic wspomnianego o mojej dziewczynie. Czy dołączać wgl tą umowę do tego wniosku, a jeśli tak to właśnie jak rozdzielić te koszty w jakis mądry sposób i czy pisać coś że będziemy tam razem mieszkać ?
Myślę, że za daleko Pan idzie.... Proszę wziąć pod uwagę czy wynajmujący wyraził zgodę, aby warunki umowy z nim udostępniał Pan innym instytucjom.
Moim zdaniem proszę uwzględnić w uzasadnieniu swoje koszty wynajmu mieszkania+opłat. Poza tym jak sama nazwa wskazuje środki z bonu na zasiedlenie może Pan przeznaczyć na wszystko, co jest związane z zasiedleniem w nowej miejscowości np. zakup biletu miesięcznego, aby poruszać się po mieście i móc dojechać do zakładu pracy, zakup mebli, sprzętów itp.

Ostatnia edycja:
A czy ten bon na zasiedlenie wyklucza dodatek aktywizacyjny za to, że sam znalazłem sobie pracę ? Dodam, że posiadam prawo do zasiłku dla bezrobotnych

Posiadasz prawo do zasiłku i ten zasiłek jest wypłacany?
Bo ja mam prawo do zasiłku, ale z wypłacalnością od listopada w związku z tym obecnie dodatek aktywizacyjny mi się nie należy...

rofi50 napisał:
A czy ten bon na zasiedlenie wyklucza dodatek aktywizacyjny za to, że sam znalazłem sobie pracę ? Dodam, że posiadam prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Nie wyklucza, o ile jest Pan w trakcie jego pobierania i złoży Pan wniosek o jego wypłatę.

Powrót