bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku fleure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witajcie. We wrzesniu planuję wyjechać z miasta gdzie mieszkam w miejsce oddalone o około 100 km. Zastanawia mnie głównie fakt czy z końcem roku kalendarzowego (ostatni kwartał) jest sens składać wniosek o bon zasiedleniowy? Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie złożenie wniosku na początku roku a na końcu? I czy koniecznie wymagana jest umowa o pracę czy zlecenie może byc?

fleure napisał:
We wrzesniu planuję wyjechać z miasta gdzie mieszkam w miejsce oddalone o około 100 km. Zastanawia mnie głównie fakt czy z końcem roku kalendarzowego (ostatni kwartał) jest sens składać wniosek o bon zasiedleniowy? Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie złożenie wniosku na początku roku a na końcu?
Nie posiadamy szklanej kuli, żeby "wywróżać" takie rzeczy.
Proszę skontaktować się ze swoim urzędem pracy, to się Pani wszystkiego dowie. Jeden urząd ma środki, inny może ich nie mieć. Jeden telefon do konkretnego urzędu pracy rozwieje Pani wątpliwości.
fleure napisał:
czy koniecznie wymagana jest umowa o pracę czy zlecenie może byc?
Może być również umowa zlecenie, o ile osiągnie Pani w miesiącu wynagrodzenie w wysokości co najmniej najniższej krajowej i będzie Pani podlegać z tytułu świadczenia zlecenia ubezpieczeniom społecznym.

Witam, pod koniec tego roku planuję wrócić do kraju. W związku z tym, po zamieszkaniu w miejscowości X rejestracji w PUP, mam zamiar szukać tam pracy. Jednocześnie zamierzam szukać pracy w mieście Y. Czy mogę, starać sie o przyznanie bonu na zasiedlenie w mieście Y (w PUP miasta X) , gdybym to tam znalazła pierwszą prace? Miasto Y jest oddalone o 20km od miejscowosci Z w której mam stały meldunek, a w której nie mieszkam od 6 lat? Czy meldunek stały w mieście oddalonym o 20 km od miejsca pracy byłby przeciwwskazaniem do pozytywnego rozpatrzenia wniosku?

Makarena91 napisał:
Miasto Y jest oddalone o 20km od miejscowosci Z w której mam stały meldunek, a w której nie mieszkam od 6 lat?
A rejestrować się w miejscowości X będzie Pani w związku z jakim meldunkiem? Czasowym, stałym? Gdzie Pani zamierza zamieszkać bezpośrednio po powrocie do kraju? W X czy Y?
Makarena91 napisał:
Czy meldunek stały w mieście oddalonym o 20 km od miejsca pracy byłby przeciwwskazaniem do pozytywnego rozpatrzenia wniosku?
Może być.
Czytając treść Pani zapytania, to ja sama nie wiem gdzie będzie Pani zamieszkiwać... a w konsekwencji czy w ogóle przysługuje Pani bon na zasiedlenie:-o.

Ostatnia edycja:
Powrót