Bon stażowy

• Autor wątku Autor wątku questounico
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

questounico

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, jestem na stażu na zasadach bonu stażowego, pracuje od 25 sierpnia, dostałem pierwszy przelew, za okres tych 5 dni pracy, czyli 7 dni sierpnia, zgadza się wszystko ale czy ta kwota do obliczenia to:
kwota stażu (brutto) /30 i później razy dni 7
czy
kwota stażu (netto) /30 i później razy dni 7

zgadza się z kwotą brutto ale to dziwne, że Ci którzy mają staż od 1 dnia miesiąca mają : 6ms brutto-podatki, a Ci co tak jak ja od 25 na przykład to mam tylko 5 pełnych miesięcy brutto-podatki, a ten szósty podzielony na dwa mam bez podatku?

Czy po prostu dla bonu stażowego kwota brutto jest kwotą netto?

questounico napisał:
kwota stażu (brutto) /30 i później razy dni 7
czy
kwota stażu (netto) /30 i później razy dni 7
Odpowiedź pierwsza jest prawidłowa.
questounico napisał:
a ten szósty podzielony na dwa mam bez podatku?
Nie rozumiem... :oCo jest podzielone na dwa?

już tłumaczę, bo bon jest chyba z funduszu pracy a nie z uni więc,
powinienem otrzymać kwotę netto 997 pomniejszone o ZUS i Podatek, a więc wydaje mi się że do obliczenia powinna być kwota netto gdyż:
mam staż od 25.08 do 25.02 a więc
a za okres 25.08 do 01.09 przelali mi 232zł a więc (997/30) * 7=232 tu brutto= netto
za kolejne miesiące od 01.09 do 01.10 powinienem dostać 997(brutto)= ok. 850(netto)
i znów za 01.02 do 25.02 (997/30)*25= 830zł
a więc za okres 6ms stażu otrzymam (5*850)+830+232=5312zł
a gdybym zaczął staż 1.09 i zakończył 1.03 to bym otrzymał 6*850=5100zł
a więc to średnio uczciwe gdyż dostaję "bonifikatę" z racji rozpoczęcia stażu w trakcie miesiąca.

A może się mylę i bon stażowy to tak jak z uni 997zł brutto=netto

questounico napisał:
już tłumaczę, bo bon jest chyba z funduszu pracy a nie z uni
Ja też chciałabym wiedzieć z jakich środków finansowany jest bon, bo "na odległość" nie jestem w stanie tego stwierdzić. Więc to ja do Ciebie kieruję pytanie: z jakich środków jest finansowany Twój bon stażowy?
questounico napisał:
a za okres 25.08 do 01.09 przelali mi 232zł
Stypendium mogłeś otrzymać jedynie za okres 25-31.08.2014 czyli za 7 dni. Skoro "do ręki" otrzymałeś za te 7 dni 232 zł, to nie została potrącona zaliczka na podatek dochodowy od os. fizycznych, co wskazuje zatem na to, że stypendium w ramach bonu stażowego jest współfinansowane ze środków UE. Zerknij więc w swoje dokumenty i jednoznacznie określ czy jest tam wzmianka o finansowaniu programu przez UE.

Ostatnia edycja:
zerkam na dokumenty i nie widzę nic takiego, ale na nich nie wiele jest ogólnie napisane, pisze że będę otrzymywać stypendium w kwocie 997zł brutto, ale wzmianki o netto ani słowa.

jedynie w tytule przelewu mam

232zł brutto pod.0.00,ub.z.0.00

Ostatnia edycja:
Dowiedz się w takim razie z jakich środków finansowany jest Twój staż w ramach bonu... i zapraszam z powrotem z konkretnymi informacjami.
Ewentualnie załącz skany swoich dokumentów (zakreślając dane osobowe i nazwy własne)... być może na tej podstawie uda mi się coś ustalić.

jak napisałem wyżej,
jedynie w tytule przelewu mam

232zł brutto pod.0.00,ub.z.0.00

ok dziekuję, jutro to zrobię.

Witam,
mam pytanie.
Został mi przyznany bon stażowy. Otrzymałam decyzję (Na podstawie art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. b. art 53 ust 6, art. 54, art 72 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2013 r. poz. 674 z późn. zm.) oraz art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego.
przyznali mi stypendium 997,40 zł brutto miesięcznie.
Dzisiaj przyszedł mi przelew 851,63 zł.
Czy mogłby ktoś mi wytłumaczyć na jakich zasadach przyznawane są pieniądze ze stażu?
W październiku przerobiłam 23 dni robocze (czyli wszystkie możliwe), a w tym miesiącu jest ich 18 czy automatycznie stawka miesięczna będzie mniejsza?

Bardzo proszę o odpowiedź

Rozumiem, że rozpoczęłaś staż od 1 października, tak?
Sama napisałaś, że kwota 997,40 zł to kwota brutto, a więc kwota, którą otrzymałaś to te 997,40 minus zaliczka na podatek dochodowy od osób fizycznych.
W przypadku wypłaty za pełny miesiąc stażu nie ma znaczenia liczba dni roboczych w miesiącu, ponieważ stypendium przysługuje również za soboty, niedziele i święta w okresie odbywania stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót