Bon Stazowy

• Autor wątku Autor wątku Justa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Czy to ze pracowalam za granica 2 lata ma wplyw na to czy dostane bon stazowy? Znalazlam pracodawce ktory chce mnie przyjac do pracy w gastronomi a za granica pracowalam zupelnie gdzie indziej, nie ma to zadnego zwiazku z gastronomia. Urzad pracy powiedzial ze nie moga przyznac mi takiego stazu ze wzgledu na to bo "zdobylam doswiadczenie"

Ocena zastosowania dla bezrobotnego danej formy aktywizacji należy do PUP.
Justa22 napisał:
Urzad pracy powiedzial ze nie moga przyznac mi takiego stazu ze wzgledu na to bo "zdobylam doswiadczenie"
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy doświadczenie zawodowe to doświadczenie uzyskane w trakcie zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy.
Ustawodawca nie określa, że przez "doświadczenie zawodowe" należy uznać wyłącznie doświadczenie zdobyte w danej branży, zawodzie czy stanowisku. Najwidoczniej Twój PUP nie kieruje na staż w ramach bonu stażowego bezrobotnych, które posiadają w ogóle doświadczenie zawodowe, nawet jeśli zostało ono zdobyte w innym zawodzie niż ten, w którym chciałabyś odbyć staż.
Na forum internetowym nic nie wskóramy.

Kosssz napisał:
Ocena zastosowania dla bezrobotnego danej formy aktywizacji należy do PUP.
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy doświadczenie zawodowe to doświadczenie uzyskane w trakcie zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy.
Ustawodawca nie określa, że przez "doświadczenie zawodowe" należy uznać wyłącznie doświadczenie zdobyte w danej branży, zawodzie czy stanowisku. Najwidoczniej Twój PUP nie kieruje na staż w ramach bonu stażowego bezrobotnych, które posiadają w ogóle doświadczenie zawodowe, nawet jeśli zostało ono zdobyte w innym zawodzie niż ten, w którym chciałabyś odbyć staż.
Na forum internetowym nic nie wskóramy.

Jestem zalamana :rolleyes: Podsuneli mi opcje do tego abym skladala wniosek o bon zatrudnieniowy lub prace interwencyjne. Ale pracodawca mnie nie zatrudni od razu na umowe, przeciez nie bedzie wiedzial czy sobie poradze czy tez nie mimo moich zapewnien. Dlatego zalezy mi na tym stazu. Matko nie wiem co mam zrobic...

Justa22 napisał:
Podsuneli mi opcje do tego abym skladala wniosek o bon zatrudnieniowy
Bon zatrudnieniowy, to nie bon stażowy.
Od kiedy jesteś zarejestrowana w PUP? Jaki masz profil pomocy? Czy korzystałaś z jakiegokolwiek wsparcia finansowego ze strony PUP, jeśli tak to kiedy i z jakiej formy? Ile skierowań do pracodawców (na rozmowy kwalifikacyjne) otrzymałaś od PUP w ostatnim czasie?
Czy wiesz z jakiego dokumentu Twojego PUP wynika, że bezrobotny posiadający doświadczenie zawodowe nie może skorzystać z bonu stażowego?

Ostatnia edycja:
To działanie PUP jest bezprawne każda osoba która ma II profil pomocy i nie ukończyła 30 roku życia ma prawo skorzystać z bonu stażowego.
PUP nie może wprowadzać tu dalszych obostrzeń, ustawa mu na to nie pozwala.

AnjulaC. napisał:
To działanie PUP jest bezprawne każda osoba która ma II profil pomocy i nie ukończyła 30 roku życia ma prawo skorzystać z bonu stażowego.
MOŻE skorzystać, a to różnica. Profil II "otwiera drogę" do pewnych form aktywizacji, ale szczegółowy ich zakres ustalany jest w IPD (Indywidualny Plan Działania). Także dopóki IPD nie przewiduje dla bezrobotnego konkretnych form aktywizacji, to sam profil pomocy do niczego go nie uprawnia i nie zobowiązuje też PUP do wydania bezrobotnemu bonu stażowego...z tego powodu, że ma on mniej niż 30 lat. IPD ustala doradca klienta wraz z bezrobotnym i odbycie stażu w ramach bonu musi przede wszystkim tam zostać przewidziane.
AnjulaC. napisał:
PUP nie może wprowadzać tu dalszych obostrzeń, ustawa mu na to nie pozwala.
A w którym dokładnie artykule/punkcie?

AnjulaC.
Kobieta.gif
, nie wprowadzaj zamieszania. Ustawodawca w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy upoważnił ostatecznie starostę do wydawania decyzji m.in. w zakresie kierowania do odbycia stażu. A pod tym kątem ustalenia IPD są kluczowe. Proszę wnikliwiej studiować ww. ustawę.

Ostatnia edycja:
Dla mnie to takie samo ograniczenie jak gdyby pup stwierdził że bony stażowe będzie dawać tylko brunetkom i brunetom a nie blondynom i blondynkom albo odwrotnie.
Co jeszcze może wprowadzić PUP daje coś tylko mańkutom a innym nie itd.
Ja myślałam że administracja w przeciwieństwie do obywatela może tylko to na co jej pozwalają wyraźnie przepisy prawa ?

AnjulaC. napisał:
Dla mnie to takie samo ograniczenie jak gdyby pup stwierdził że bony stażowe będzie dawać tylko brunetkom i brunetom a nie blondynom i blondynkom albo odwrotnie.Co jeszcze może wprowadzić PUP daje coś tylko mańkutom a innym nie...
Proszę nie pisać bzdur.
AnjulaC. napisał:
Ja myślałam że administracja w przeciwieństwie do obywatela może tylko to na co jej pozwalają wyraźnie przepisy prawa ?
Jeśli pokusisz się o wnikliwe przestudiowanie ww. aktu prawnego dostrzeżesz, że ustawodawca pozostawił decyzję w zakresie m.in. kierowania do odbycia stażu u organizatora staroście, czyli w praktyce PUP.
Każdy PUP podejmując decyzję w tym zakresie bierze pod uwagę różne czynniki w zależności od sytuacji na aktualnym rynku pracy (np. ilość ofert pracy w danym regionie, wykształcenie, doświadczenie zawodowe, predyspozycje zawodowe itd.)
Kolor włosów czy sprawność ruchowa są bez znaczenia.

Ostatnia edycja:
Tak ale kryteria muszą być równe dla wszystkich, jasne i przejrzyste a jest z tym różnie.
Poza tym autorka rzeczywiście nie napisała tu wszystkiego czy miała to w IPD i jaki ma profil pomocy.

AnjulaC. napisał:
autorka rzeczywiście nie napisała tu wszystkiego czy miała to w IPD i jaki ma profil pomocy.
No właśnie. Nie należy zatem od razu stwierdzać, że działania są bezprawne. Szczegółowych wyjaśnień może udzielić wyłącznie konkretny PUP.
Ja tu nie dostrzegam nieprawidłowości.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Bon zatrudnieniowy, to nie bon stażowy.
Od kiedy jesteś zarejestrowana w PUP? Jaki masz profil pomocy? Czy korzystałaś z jakiegokolwiek wsparcia finansowego ze strony PUP, jeśli tak to kiedy i z jakiej formy? Ile skierowań do pracodawców (na rozmowy kwalifikacyjne) otrzymałaś od PUP w ostatnim czasie?
Czy wiesz z jakiego dokumentu Twojego PUP wynika, że bezrobotny posiadający doświadczenie zawodowe nie może skorzystać z bonu stażowego?

W UP jestem zarejestrowana ponad pol roku, profil pomocy mam II. Nie korzystalam wczesniej z zadnej pomocy od nich, doslownie nie dostalam od nich niczego. Dlatego jestem zdziwiona dlaczego nie moge dostac tego bunu. Pan w urzedzie sam nie wiedzial czy moge dostac ten staz czy nie w zwiazku z tym zapytal glownej szefowej, ta po krotkim namysle stwierdzila ze nie bo za dlugo pracowalam za granica i tyle sie dowiedzialam... Jak sie upre to wybiore sie jeszcze raz i bede nalegala bo to jest zwykle chamstwo z ich strony tymbardziej ze nie korzystalam z ich pomocy nigdy.

Justa22 napisał:
Nie korzystalam wczesniej z zadnej pomocy od nich, doslownie nie dostalam od nich niczego.
Masz od nich ubezpieczenie zdrowotne.
Justa22 napisał:
Jak sie upre to wybiore sie jeszcze raz i bede nalegala bo to jest zwykle chamstwo z ich strony tymbardziej ze nie korzystalam z ich pomocy nigdy.
Oszczędź sobie drogi, tylko wyślij oficjalne pismo z prośbą o określenie czy możesz otrzymać taką formę wsparcia, a jeśli nie z czego wynika odmowa. PUP może uzależniać udzielenie wsparcia osobie bezrobotnej od jej sytuacji na rynku pracy, ale musi to być jakoś sformalizowane. Tzn. musi to wynikać z jakichś kryteriów, regulaminu, opinii doradcy zawodowego itp., ale "nie, bo nie" to nie jest powód.

Kosssz napisał:
Masz od nich ubezpieczenie zdrowotne.
To wiadome, nie trzeba tego podkreslac.
Chcialabym to uslyszec osobiscie, bo jesli napisze do nich to zaraz w odpowiedzi o ile bym ja dostala beda mieli czas na to zeby wymyslec jakies brednie. Albo napisze do starosty badz zadzwonie i powiem po prostu ze nie chca dac mi bonu. Pewnie tez bedzie mial wywalone na to... Mimo wszystko dzieki za dyskusje

Justa22 napisał:
Chcialabym to uslyszec osobiscie, bo jesli napisze do nich to zaraz w odpowiedzi o ile bym ja dostala beda mieli czas na to zeby wymyslec jakies brednie(...) Albo napisze do starosty badz zadzwonie i powiem po prostu ze nie chca dac mi bonu.
Bredniami są, dlatego, że nie chcą Ci dać tego czego chcesz? To nie koncert życzeń, bo pewne ograniczenia są na pewno (i muszą być), a to, że ktoś chce, to żaden argument. Dowiedz się najpierw dlaczego nie chcą Ci przyznać tego bonu, i ewentualnie wróć z odpowiedzią, to spróbujemy coś doradzić.
Co się zaś tyczy wyjaśnienia sprawy podczas osobistej wizyty to pewno odbędzie się to szybciej, ale mniej wiarygodnie. Powiedzą Ci byle co, aby Cię zbyć, a nad pismem jednak trzeba się zastanowić, bo strona każdy argument może wykorzystać. Ale oczywiście rób jak uważasz.

P.S. Starosta takich interesantów z podobnymi roszczeniami ma coraz więcej, bo ludziom wydaje się, że jak trochę postraszą i narobią zamieszania, to wszystko uzyskają. Ustal dlaczego doświadczenie zawodowe uniemożliwia uzyskanie bonu i wróć z odpowiedzią.

Ostatnia edycja:
Witam,
dziś złożyłam wniosek o przyznanie bonu stażowego kiedy mogę udać się na poszukiwania pracodawcy i czy powinnam mieć ze sobą jakieś dokumenty? Proszę o szybką odpowiedz :)

Poszukiwać i prowadzić wstępne rozmowy z pracodawcami możesz już teraz, ale zastrzeż, że póki co czekasz na decyzję z PUP, a ta zostanie wydana w terminie do 30 dni od złożenia wniosku o przyznanie bonu.
Jeśli zostanie Ci przyznany bon stażowy, wtedy będziesz mogła dostarczyć pracodawcy wniosek o zorganizowanie miejsca stażu przez okres ważności bonu określonego przez PUP (z reguły do 1 miesiąc). Podczas prowadzenia rozmów z potencjalnymi organizatorami stażu, pamiętaj, że PUP może skierować Cię na staż do pracodawcy w ramach bonu stażowego o ile ten pracodawca zobowiąże się do zatrudnienia Cię po zakończeniu stażu przez okres 6 miesięcy. Jest to warunek bezwzględny.

Powrót