Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dzień dobry.j-ms napisał:Nie mozesz domagac sie skierowania i go nie dostaniesz... Oj duzo pisania..…..
To minimalne wynagrodzenie określone jest w umowie dokładnie tak:j-ms napisał:W umowie są 2 warunki. 1. Pełny etat, 2. Minimalne wynagrodzenie. (czyli jak na moje oko, jeslo chcesz dotrzymać umowy to wynagrodzenie powinno wynosić 1750.
Odn złożenia oferty, trzeba zapytać w pup czy zostało wydane skierowanie
sorry, ale myślałam, że jestem na forum prawnym i rozmawiam z prawnikami, teraz jednak mam wrażenie, że jestem na takim sobie forumiku przypadkowych osób, tak samo znających prawo jak ja, a może nawet....j-ms napisał:Jeśli mnie pytasz, to odpowiadam. Jeśli w umowie cywilno-prawnej jest napisane że mam płacić conajmniej minimalne wynagrodzenie, to sprawdzam ile wynosi i płace. I nie 80% tej kwoty.
nie otrzymałam odpowiedzi na ten cytat i moje wątpliwościdankor napisał:czy zatem KOSSSZ odpowiadając tutaj na tym forum, w tym temacie w którym jesteśmy, Kamilowi 25
... cyt.
"08-03-2015, 17:49
Kosssz
Praktyk
Kosssz na Forum Prawnym
Domyślnie RE: Bon Stażowy.
Sprawdziłam jeszcze raz dokładnie i tak: jeśli umowa na czas określony zostanie zawarta na okres równy 6 miesiącom nie może zostać wypowiedziana, natomiast jeśli zostanie zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy wypowiedzieć ją będzie można o ile zastrzeżenie takie zostanie w umowie zamieszczone. Okres wypowiedzenia wynosi wtedy 2 tygodnie.
Zatem dla Ciebie korzystniej by było, żeby pracodawca podpisał z Tobą umowę na okres odrobinę dłuższy niż 6 miesięcy, bo tylko wtedy będziesz miał możliwość jej wypowiedzenia. Zawsze natomiast istnieje możliwość rozwiązania umowy (niezależnie od okresu na jaki została zawarta) za porozumieniem stron.
Wynagrodzenie na umowie o pracę zależy natomiast od dwóch czynników tzn. jaki będzie wymiar czasu pracy oraz czy jest to pierwszy rok Twojej pracy.
Wynagrodzenie za pełen etat (1/1) nie może być niższe niż tzw. najniższa krajowa, która aktualnie wynosi 1750 zł brutto. Wyjątkiem jest jednak pierwszy rok pracy, kiedy to pracodawca może wypłacać wynagrodzenie w wysokości 80% "najniższej krajowej"... koniec cytatu .
mylił się, był w błędzie ? w świetle Twoich odpowiedzi do mnie, no chyba tak![]()
Więc nie wiem czy ja się mylę, czy Ty sie mylisz, czy Kosssz się mylił.
Zatem ja odpowiem: ustawa o minimalnym wynagrodzeniu za pracę dopuszcza wypłacanie pracownikowi zatrudnionemu w oparciu o umowę o pracę w pierwszym roku jego pracy wynagrodzenia w wysokości 80% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jednakże jest to za mało, aby pracodawca organizujący staż w oparciu o bon stażowy otrzymał premię.dankor napisał:nie otrzymałam odpowiedzi na ten cytat i moje wątpliwości
A gdzie ma to Pani napisane w regulaminie? Forum jest ogólnodostępne... i nie tylko dla prawników.dankor napisał:sorry, ale myślałam, że jestem na forum prawnym i rozmawiam z prawnikami
Nikt na siłę Pani tutaj nie trzyma. Proponuję zatem udać się do kancelarii, poprosić o interpretację prawnika "w realu" i odpowiednio za taką poradę zapłacić.dankor napisał:mam wrażenie, że jestem na takim sobie forumiku przypadkowych osób, tak samo znających prawo jak ja, a może nawet....
Kosssz napisał:Zatem ja odpowiem: ustawa o minimalnym wynagrodzeniu za pracę dopuszcza wypłacanie pracownikowi zatrudnionemu w oparciu o umowę o pracę w pierwszym roku jego pracy wynagrodzenia w wysokości 80% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jednakże jest to za mało, aby pracodawca organizujący staż w oparciu o bon stażowy otrzymał premię.
kamillo25zadając to pytanie ponad pół roku temu (zwracam uwagę, że bon stażowy jest to stosunkowo nowy instrument i od tego czasu ministerstwo przedstawia na bieżąco nowe interpretacje)nie pytał o warunki jakie musi spełnić pracodawca, aby mógł otrzymać premię tylko o warunki swojego zatrudnienia. Pracodawca ma zatrudnić bezrobotnego po stażu w ramach bonu stażowego na okres 6 miesięcy z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, aby należała mu się premia. Jeśli skorzysta z uprawnienia dotycz. wynagrodzenia nowozatrudnionego pracownika w wysokości 80% wynagrodzenia minimalnego w pierwszym roku pracy (bo inne przepisy prawa dopuszczają taką możliwość), to prawa nie łamie, ale tym samym nie spełnia warunków do otrzymania premii.![]()
A gdzie ma to Pani napisane w regulaminie? Forum jest ogólnodostępne... i nie tylko dla prawników.
Nikt na siłę Pani tutaj nie trzyma. Proponuję zatem udać się do kancelarii, poprosić o interpretację prawnika "w realu" i odpowiednio za taką poradę zapłacić.
dankor napisał:sorry, ale myślałam, że jestem na forum prawnym i rozmawiam z prawnikami, teraz jednak mam wrażenie, że jestem na takim sobie forumiku przypadkowych osób, tak samo znających prawo jak ja, a może nawet....