Bon szkoleniowy - szkolenie i praca (po zakończeniu szkolenia) w innym województwie.

• Autor wątku Autor wątku karolinaen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinaen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Niedawno zarejestrowałam się jako bezrobotna do UP, dowiedziałam się, że istnieje coś takiego jak bon szkoleniowy. Ogólnie polega on na tym:

rzyznanie i realizacja bonu szkoleniowego następuje na podstawie indywidualnego planu działania oraz uprawdopodobnienia przez bezrobotnego podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej.

W ramach bonu szkoleniowego starosta finansuje bezrobotnemu do wysokości 100% przeciętnego wynagrodzenia koszty:

1) jednego lub kilku szkoleń, w tym kosztów kwalifikacyjnego kursu zawodowego i kursu nadającego uprawnienia
zawodowe – w formie wpłaty na konto instytucji szkoleniowej;
2) niezbędnych badań lekarskich lub psychologicznych – w formie wpłaty na konto wykonawcy badania;
3) przejazdu na szkolenia – w formie ryczałtu wypłacanego bezrobotnemu w wysokości:
a) do 150 zł – w przypadku szkolenia trwającego do 150 godzin,
b) powyżej 150 zł do 200 zł – w przypadku szkolenia trwającego ponad 150 godzin;
4) zakwaterowania, jeśli zajęcia odbywają się poza miejscem zamieszkania – w formie ryczałtu wypłacanego
bezrobotnemu w wysokości:
a) do 550 zł – w przypadku szkolenia trwającego poniżej 75 godzin,
b) powyżej 550 zł do 1100 zł – w przypadku szkolenia trwającego od 75 do 150 godzin,
c) powyżej 1100 zł do 1500 zł – w przypadku szkolenia trwającego ponad 150 godzin.

W ramach bonu szkoleniowego finansowane są koszty do wysokości w nim określonej, a bezrobotny pokrywa koszty przekraczające ten limit.
Termin ważności bonu szkoleniowego określa starosta.

Podstawa prawna:
Art. 66k ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2013r. poz. 674 z późn. zm.)

Spełniam warunek profilu, mam również uprawdopodobnienie zatrudnienia, jednak...Czy będąc zarejestrowana w Urzędzie jako bezrobotna, i równocześnie będąc na stałe zameldowana w woj.małopolskim mogę starać się o bon szkoleniowy na odbycie szkolenia w instytucji, która współpracuje z Urzędami Pracy (dostałam taką informację) jednak znajduje się na terenie Katowic (śląskie). Mam również gwarancję pracy kiedy odbędę to szkolenie, jednak firma w której miałabym pracować znajduje się również na terenie śląska. Czy w takim wypadku mogę ubiegać się o bon szkoleniowy?

Pozdrawiam.

Powrót