Bon zasiedleniowy - komplikacje

• Autor wątku Autor wątku Truth1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Truth1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dobry wieczór,

Przeczytałem na tym forum kilka wątków i dalej nie rozumiem swojej sytuacji.

Jestem studentem zaocznym, nie ukończyłem 26 roku życia, pracuję 180km od miejsca zamieszkania iii
Posiadam umowę o pracę, gdzie z racji statusu studenta pracodawca nie płaci za mnie składek. Pracuję od kilku miesięcy, a przez składki dochód brutto nie jest wysoki - był miesiąc, że wychodziło Ok 1700 zł brutto.
I tu pytanie, czy jest szansa na bon ? Byłyby to pieniądze , by w obcym mieście móc się urządzić i przygotwać do pracy w zawodzie po studiach.

Czy o bon muszę się ubiegać po 6 miesiącach pracy czy można było wcześniej ?
Czy musiałem zgłaszać wcześniej PUP o umówię i że pracuję, czy mogę to jeszcze zrobić ?
W tym roku , jak i w tamtym miałem kilka krótkoterminowych umów o zlecenie na kilka tysięcy każda, ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Osobiście żadnych składek na ubezpieczenie nie płacę.

Proszę o odpowiedź. W razie dodatkowych informacji na temat - podam je bez wahania.

Truth1 napisał:
Jestem studentem zaocznym, nie ukończyłem 26 roku życia, pracuję 180km od miejsca zamieszkania iii
Truth1 napisał:
I tu pytanie, czy jest szansa na bon ?
Skoro Pan pracuje to nie. Bon na zasiedlenie przysługuje tylko osobom bezrobotnym, czyli niepracującym.

Jasne, ale jak po pół roku się zwolnię to nie będę mógł się ubiegać?

Truth1 napisał:
Posiadam umowę o pracę, gdzie z racji statusu studenta pracodawca nie płaci za mnie składek.
Przy umowie o pracę opłacanie składek społecznych jest obowiązkowe. Fakt bycia studentem nie ma tutaj nic do rzeczy.
Inaczej jest przy umowie zlecenie....
Truth1 napisał:
Jasne, ale jak po pół roku się zwolnię to nie będę mógł się ubiegać?
Truth1 napisał:
czy jest szansa na bon ? Byłyby to pieniądze , by w obcym mieście móc się urządzić i przygotwać do pracy w zawodzie po studiach.
Trudno przewidzieć co będzie za pół roku... może się zmienią przepisy....
Zwracam jednak uwagę, że bon na zasiedlenie polega na uzyskaniu pomocy w zupełnie nowej miejscowości, także analizowana jest także historia dotychczasowych miejsc pracy. Teoretycznie za te pół roku PUP będzie posiadał dane, że już Pan w tej miejscowości pracował (bo dane w zakresie wcześniejszych prac należy przekazać na etapie rejestracji w PUP), zatem uzyskanie dofinansowania do miejscowości, w której zapewne Pan już zamieszkuje jest bardzo wątpliwe.

Dziękuję Ci za odpowiedzi.

Czyli po prostu już samo to, że nie zarejestrowałem się jako bezrobotny przed podjęciem pracy poza miejscem zamieszkania (a pracuję teraz 180km poza miejscem zamieszkania) już mnie przekreśla na zawsze (w świetle obecnego prawa o bon?)

Ponadto jak już w 1 miesiącu zarobiłem niepełną kwotę (niewiele brakło) do najniższej krajowej to już zupełnie mnie przekreśla jakkolwiek o bon?

Po prostu mój kolega dostał bon, a był studentem. Pracował wtedy 6 msc(100km od miejsca zamieszkania), zrezygnował, zgłosił się jako bezrobotny i po miesiącu na bezrobociu ubiegał się o bon i go dostał. Dalej nie wiem jak to możliwe..

Truth1 napisał:
Czyli po prostu już samo to, że nie zarejestrowałem się jako bezrobotny przed podjęciem pracy poza miejscem zamieszkania (a pracuję teraz 180km poza miejscem zamieszkania) już mnie przekreśla na zawsze (w świetle obecnego prawa o bon?)
Na zawsze może nie. Ale PUP będzie badał Pana historię zatrudnień i może nie udzielić bonu, jeśli wpadnie na to, że zwolnił Pan się tylko po to, żeby otrzymać pieniądze... w sytuacji gdy w tej miejscowości od dawna już Pan zamieszkuje.
Truth1 napisał:
w 1 miesiącu zarobiłem niepełną kwotę (niewiele brakło) do najniższej krajowej to już zupełnie mnie przekreśla jakkolwiek o bon?
Mówimy o kwocie brutto czy netto?
Truth1 napisał:
Po prostu mój kolega dostał bon, a był studentem. Pracował wtedy 6 msc(100km od miejsca zamieszkania), zrezygnował, zgłosił się jako bezrobotny i po miesiącu na bezrobociu ubiegał się o bon i go dostał. Dalej nie wiem jak to możliwe..
Za mało danych, aby móc ocenić czy dostał go właściwie.

Powrót