Bon zasiedleniowy - miejsce pracy

• Autor wątku Autor wątku janzurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janzurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Szanowni Państwo,

dowiedziałem się o możliwości uzyskania bonu zasiedleniowego z PUP. Studiowałem w Warszawie 400 km od miejsca zameldowania, bezpośrednio po studiach magisterskich podjąłem pracę na zasadzie umowy o prace tymczasową na okres 18 m-cy, która kończy się z końcem bieżącego miesiąca i nie będzie przedłużona. Równolegle studiuję zaocznie na doktoracie w tym mieście (jeszcze 2 lata).

Zarejestruję się zatem jako bezrobotny w PUP gdzie jestem zameldowany i będę starał się jak najszybciej znaleźć nową pracę również w Warszawie. Czy PUP może nie przyznać mi bonu, argumentując, że to to samo miasto, w którym pracowałem wcześniej?

Mam nadzieję, że zrozumiale przedstawiłem sytuację. Z góry dziękuję za pomoc.

janzurek napisał:
Czy PUP może nie przyznać mi bonu, argumentując, że to to samo miasto, w którym pracowałem wcześniej?
Raczej z powodu, że o ile dobrze zrozumiałam to to samo miasto, w którym faktycznie Pan mieszka.
Bon na zasiedlenie przyznawany jest osobom bezrobotnym w związku z podjęciem pracy poza dotychczasowym miejscem zamieszkania. Zamieszkania, a nie zameldowania.

Kosssz, w momencie zakończenia starej umowy wracam do miejsca zameldowania, ponieważ mieszkam teraz u siostry, nie wynajmuję swojego mieszkania. Fizycznie będę więc mieszkał przez chwilę w miejscu zameldowania, do momentu podjęcia nowej pracy. Czy myśli Pani, że to jest do podważenia przez PUP?

Dodam jeszcze, że nie ma problemu, żebym podpisał umowę na wynajem mieszkania będąc bezrobotnym/na początku zatrudnienia w nowej pracy i pokazał ją w PUP.
Jakie obiekcje może mieć osoba decydująca o przyznaniu bonu?

Urząd Pracy nie musi aktywizować cię wg Twojego planu. W praktyce wygląda to w ten sposób, że najpierw otrzymuje się oferty pracy z terenu działania swojego PUP, a dopiero wtedy jeżeli nie będzie dla ciebie propozycji odpowiedniej pracy to będziesz mógł starać się o przyznanie bonu stażowego.

Przepisy nie wykluczają uzyskania bonu przez osobę, która przed rejestracją w PUP pracowała w tej firmie. Nie wykluczają też starania się o pracę w mieście w które było jej poprzednim miejscem zamieszkania.

Niemniej PUP zobowiązane są wydawać środku publiczne racjonalnie i realizować swoje zadania, z których są co roku rozliczane.

hak89, ja nie oczekuję od UP, że będą szukać dla mnie pracy, bo sam się tym zajmę, w tym sensie, żeby być jak najkrócej bez pracy. Odnośnie kwoty, rozumiem, że urzędnik ma prawo zdecydować o jej wysokości. Mnie interesuje, czy nie odrzuci mnie z jakiegoś względu. Z tego co Pan napisał wynika, że nie ma takich przesłanek. Czy dobrze zrozumiałem?

Przypominam, że chodzi o bon na zasiedlenie, a nie bon stażowy.

janzurek napisał:
hak89, ja nie oczekuję od UP, że będą szukać dla mnie pracy, bo sam się tym zajmę, w tym sensie, żeby być jak najkrócej bez pracy. Odnośnie kwoty, rozumiem, że urzędnik ma prawo zdecydować o jej wysokości. Mnie interesuje, czy nie odrzuci mnie z jakiegoś względu. Z tego co Pan napisał wynika, że nie ma takich przesłanek. Czy dobrze zrozumiałem?

Przypominam, że chodzi o bon na zasiedlenie, a nie bon stażowy.

W takim razie rejestracja jest niezasadna.

Źle się wyraziłem. Jeśli UP znajdzie dla mnie pracę - rewelacja. Mam jednak przeczucie, ze znajdę ją pierwszy sam. Nie chcę jednak pozostać bez ubezpieczenia w okresie szukania pracy.
Proszę o odpowiedź na pytanie, czy UP może mieć obiekcje w przypadku:
- kończy mi się umowa o pracę w mieście oddalonym o 400 km. od miejsca zameldowania;
- rejestruję się jako bezrobotny;
- UP i ja szukamy dla mnie pracy;
- znajduję pracę w tym samym mieście, w którym mieszkałem i pracowałem poprzednio;
- podejmuję tą pracę i zgłaszam ten fakt do UP i wnioskuję o bon na zasiedlenie;
Czy na którymś z etapów łamię regulamin przyznania bonu na zasiedlenie?

janzurek napisał:
Źle się wyraziłem. Jeśli UP znajdzie dla mnie pracę - rewelacja. Mam jednak przeczucie, ze znajdę ją pierwszy sam. Nie chcę jednak pozostać bez ubezpieczenia w okresie szukania pracy.
Proszę o odpowiedź na pytanie, czy UP może mieć obiekcje w przypadku:
- kończy mi się umowa o pracę w mieście oddalonym o 400 km. od miejsca zameldowania;
- rejestruję się jako bezrobotny;
- UP i ja szukamy dla mnie pracy;
- znajduję pracę w tym samym mieście, w którym mieszkałem i pracowałem poprzednio;
- podejmuję tą pracę i zgłaszam ten fakt do UP i wnioskuję o bon na zasiedlenie;
Czy na którymś z etapów łamię regulamin przyznania bonu na zasiedlenie?

Bon na zasiedlenie może otrzymać wyłącznie osoba bezrobotna. Podjęcie pracy wcześniej spowoduje utratę statusu bezrobotnego.

Korekta:
- Ja lub UP znajdziemy pracodawcę chcącego mnie zatrudnić;
- Powiadamiam o tym fakcie UP;
- Wnioskuję o bon;
- Podpisuję umowę z nowym pracodawcą;
Czy wtedy wszystko jest ok?

janzurek napisał:
Korekta:
- Ja lub UP znajdziemy pracodawcę chcącego mnie zatrudnić;
Jedynie bezrobotny, może szukać pracodawcy.
janzurek napisał:
- Powiadamiam o tym fakcie UP;
Nie koniecznie.
janzurek napisał:
- Wnioskuję o bon;
I czekam na jego przyznanie.

janzurek napisał:
- Podpisuję umowę z nowym pracodawcą;
Czy wtedy wszystko jest ok?

Gdy będziesz w trakcie przyznawania Bonu dowiesz się jakie dodatkowe dokumenty są wymagane.

Jeszcze jedno pytanie - jeśli składam bon na zasiedlenie np. 1 maja, to pracodawca musi wpisać w oświadczeniu rozpoczęcie zatrudnienia od 2 maja i później?

Trzeba mieć najpierw podpisaną z PUP umowę ws. otrzymania bonu, a ta jest skutkiem rozpatrzonego już wniosku. Zatem podjęcie pracy przed przyznaniem bonu (przed rozpatrzeniem pozytywnie złożonego przez Pana wniosku w tej sprawie) i zawarciu umowy z PUP zdyskwalifikuje Pana, bo na skutek podjęcia pracy straci Pan status bezrobotnego. Na podjęcie zatrudnienia, pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej jest 30 dni, ale od otrzymania bonu/zawarcia umowy z PUP.

Kosssz, a ile czasu ma UP na rozpatrzenie wniosku kiedy dostarczę mu oświadczenie pracodawcy?

Do miesiąca od dnia złożenia kompletnego wniosku. Nierzadko trwa to jednak krócej.
Natomiast do dnia otrzymania bonu na zasiedlenie i zawarcia w tej sprawie umowy, trzeba zachować status bezrobotnego.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Hej, mam podobną sytuację jak Ty. Jak to się u Ciebie rozwiązało? Ostatecznie otrzymałeś bon?

Powrót