Bon zasiedleniowy - umowa zlecenie->umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku paulina21395
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulina21395

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam pytanie zwiazane z bonem zasiedleniowym. Aktualnie pracuję w firmie na umowe zalecenie, ale chciałabym przejść na umowe o pracę. Czy w takim wypadku również mam prawo starać się o bon zasiedleniowy? Nie będzie problemu z tym, że umowa o pracę będzie w tej samej firmie?
Pozdrawiam,
Paulina

Przede wszystkim trzeba być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna w PUP, aby móc w ogóle rozważać możliwość otrzymania bonu na zasiedlenie. A skoro Pani pracuje i pracować zamierza (zmieniając jedynie warunki pracy tj. z umowy zlecenia na umowę o pracę), to przyznanie bonu na zasiedlenie jest wykluczone.
Ponadto bon na zasiedlenie przysługuje w przypadku zmiany miejsca zamieszkania w wyniku podjęcia nowej pracy... Czy Pani zamierza przeprowadzić się do innej miejscowości oddalonej co najmniej 80 km od dotychczasowego miejsca zamieszkania (nie mylić z meldunkiem)?

Kosssz napisał:
Przede wszystkim trzeba być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna w PUP, aby móc w ogóle rozważać otrzymanie bonu na zasiedlenie. A skoro Pani pracuje i pracować zamierza (zmieniając jedynie warunki pracy tj. z umowy zlecenia na umowę o pracę), to przyznanie bonu na zasiedlenie jest wykluczone.
Ponadto bon na zasiedlenie przysługuje w przypadku zmiany miejsca zamieszkania w wyniku podjęcia nowej pracy... Czy Pani zamierza przeprowadzić się do innej miejscowości oddalonej co najmniej 80 km od dotychczasowego miejsca zamieszkania (nie mylić z meldunkiem)?

Tak, jak najbardziej, miejsce pracy 100 km od miejsca zameldowania więc ten warunek zostaje spełniony. Tylko chodzi o to, że mam możliwość zrezygnowania z umowy zlecenie, zarejestrowania się jako bezrobotny i wtedy zaczęcia pracy już na umowę o pracę. Czy w tym przypadku należy mi się bon?

paulina21395 napisał:
Tak, jak najbardziej, miejsce pracy 100 km od miejsca zameldowania więc ten warunek zostaje spełniony.
Meldunek jest w tej sytuacji kompletnie bez znaczenia... istotne jest faktyczne miejsce zamieszkania. Mieszka Pani w miejscowości, w której wykonuje Pani zlecenie czy dojeżdża?
paulina21395 napisał:
chodzi o to, że mam możliwość zrezygnowania z umowy zlecenie, zarejestrowania się jako bezrobotny i wtedy zaczęcia pracy już na umowę o pracę. Czy w tym przypadku należy mi się bon?
Na forum nikt tego nie stwierdzi, trzeba zawnioskować do PUP. Chociaż... sytuacja jest ewidentnie naciągana. Wątpliwe wydaje się czy faktycznie wyjeżdża Pani za pracą do "nowej" miejscowości, co jest jednym z podstawowych warunków uzyskania bonu na zasiedlenie.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Meldunek jest w tej sytuacji kompletnie bez znaczenia... istotne jest faktyczne miejsce zamieszkania. Mieszka Pani w miejscowości, w której wykonuje Pani zlecenie czy dojeżdża?
Na forum nikt tego nie stwierdzi, trzeba zawnioskować do PUP. Chociaż... sytuacja jest ewidentnie naciągana. Wątpliwe wydaje się czy faktycznie wyjeżdża Pani za pracą do "nowej" miejscowości, co jest jednym z podstawowych warunków uzyskania bonu na zasiedlenie.

Powiem tak, sytuacja nie jest naciągana, bo meldunek mówi sam o sobie, a jestem studentką więc wyjechałam na studia, rozpoczęłam pracę na umowie zlecanie, bez wcześniejszej wiedzy o możliwości bonu i teraz zastanawiam się czy zmienić pracę na inną z umową o pracę czy jednak nie będzie to problem gdy zmienię umowę w tej samej firmie skoro dają mi taką szanse. Szkoda mi tej pracy, ale szkoda tez żeby bon przepadł. Stąd moje pytanie, ale chyba najlepiej będzie zgłosić się do PUP i tam o to zapytać.

paulina21395
Kobieta.gif
, bon na zasiedlenie przeznaczony jest dla osób bezrobotnych, którzy nie mogą znaleźć pracy w swoim miejscu zamieszkania.

Zatem najprościej.... aby student mógł otrzymać bon na zasiedlenie nie może mieszkać w miejscowości w której studiuje. Mieszkać, nie być zameldowanym.
paulina21395 napisał:
Powiem tak, sytuacja nie jest naciągana, bo meldunek mówi sam o sobie
Jest naciągana. Meldunek to nie to samo co zamieszkiwanie. Nie trzeba mieć meldunku, żeby zamieszkiwać. Pytam ponownie: mieszka Pani tam gdzie jest zameldowana, czy tam gdzie studiuje?

Kosssz napisał:
paulina21395
Kobieta.gif
, bon na zasiedlenie przeznaczony jest dla osób bezrobotnych, którzy nie mogą znaleźć pracy w swoim miejscu zamieszkania.

Zatem najprościej.... aby student mógł otrzymać bon na zasiedlenie nie może mieszkać w miejscowości w której studiuje. Mieszkać, nie być zameldowanym.
Jest naciągana. Meldunek to nie to samo co zamieszkiwanie. Nie trzeba mieć meldunku, żeby zamieszkiwać. Pytam ponownie: mieszka Pani tam gdzie jest zameldowana, czy tam gdzie studiuje?

Aktualnie nie mieszkam tam gdzie pracuję, dojeżdżam na studia i do pracy ale mam zamiar się przeprowadzić.

paulina21395 napisał:
Aktualnie nie mieszkam tam gdzie pracuję, dojeżdżam na studia i do pracy ale mam zamiar się przeprowadzić.
No i o to mi chodziło.
Nie odpowiem czy bon zostanie Pani przyznany, bo nie przewidzę oceny wniosku przez PUP. Biorąc pod uwagę, że do rejestracji przedłożyć należy dokumenty dotyczące poprzednich miejsc pracy, to PUP może mieć wątpliwości co do zasadności bonu biorąc pod uwagę Pani dotychczasową współpracę z tą firmą. Sugeruję poruszyć tą kwestię uzasadniając wniosek o przyznanie bonu. Powodzenia

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
No i o to mi chodziło.
Nie odpowiem czy bon zostanie Pani przyznany, bo nie przewidzę oceny wniosku przez PUP. Biorąc pod uwagę, że do rejestracji przedłożyć należy dokumenty dotyczące poprzednich miejsc pracy, to PUP może mieć wątpliwości co do zasadności bonu biorąc pod uwagę Pani dotychczasową współpracę z tą firmą. Sugeruję poruszyć tą kwestię uzasadniając wniosek o przyznanie bonu. Powodzenia

Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :)

Powrót