Bon zasiedleniowy.

• Autor wątku Autor wątku Marcin.89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin.89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Potrzebuję porady odnośnie bonu zasiedlającego.
W sierpniu zarejestrowałem się w urzędzie pracy (jako osoba zaraz po studiach), a po około dwóch-trzech tygodniach udało mi się znaleźć prace "na własną rękę" w innym mieście. Ale niedawno dowiedziałem się o czym takim jak bon zasiedlający (przypadkiem) i po zapoznaniu się z wymogami przyznawania go, widzę że taki bon powinien być mi przyznany, jednak w chwili rejestracji nie zostałem poinformowany, że takowy istnieje, mimo że informowałem Panią w urzędzie o szukaniu przeze mnie pracy w innych miastach. I teraz zasadnicze pytanie czy jest szansa aby uzyskać jeszcze jakoś ten bon.

Jeżeli już pracujesz=nie jesteś bezrobotnym to nie możesz korzystać z form aktywizacji dla osób bezrobotnych.
Bon nie powinien a mógłby zostać ci przyznany, po spełnieniu obowiązkowych wymogów a i tak nie byłoby to równoznaczne z przyznaniem takiego bonu. BONy są nowymi formami aktywizacji od maja 2014, a Urzędy Pracy dysponują określonymi ograniczonymi środkami.
W chwili rejestracji obowiązkiem pracownika jest zarejestrowanie cię, ponieważ takie jest jest jego zadanie i nie ma on obowiązku informowanie cię z jakich form aktywizacji możesz skorzystać.
Jeżeli jesteś rocznikiem 89 a tak wnioskuję to zapewne jak większość twoich znajomych pracujecie w innych miastach niż rodzime i dopóki nie powiesz Pani urzędniczce konkretnie: "chcę uzyskać informację na temat bonu zasiedleniowego" to takiej nie uzyskasz. Zdecydowana większość zarejestrowana w PUP ma jakieś pomysły ale z realizacją ich jest trudniej.

Powrót