bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku ja43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam pytanie w sprawie bonu zasiedleniowego. Byłem bezrobotnym, zarejestrowanym w PUP w Elblagu i znalazłem prace w wojsku w Gdni. Kiedy zchciałem ubiegać się o powyższy bon otrzmałam odpowiedz, ze kiedy ja dostałm prace program był zawieszony i teraz nie mogę sie ubiegać o taka pomoc. Wię moje pytanie czy jest to prawne takie zawieszenie programu z jakiegos powodu i czy mam jakaś sznse na otzrymanie tego swiadczeni.
Pozdrawiam

Co znaczy "program był zawieszony"? Tzn. że nie było wtedy w PUP w Elblągu pieniędzy na bony na zasiedlenie?

Ostatnia edycja:
tak twierdzi pani w PUP

I jeszce jedno ponoć jak znalazłem prace w budżetówce to mi sie nie nalezy

Moze jaest jakas podstawa prawna aby wyegzekwaować te pieniążki

I jeszcze jedno pytanie czy pup ma prawo tak postąpić zwieszając wypłate

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro PUP nie miał pieniędzy kiedy był Pan bezrobotny, to teraz nie ma możliwości uzyskać pieniądze. Bon to coś o co składa się będąc bezrobotnym wniosek, czeka na rozpatrzenie (pozytywne albo negatywne) potem zawiera umowę... wszystko to cały czas będąc bezrobotnym. Dopiero na końcu podejmuje się pracę czy działalność gospodarczą. W drugą stronę to nie działa.

Pieniądze na programy to nie studnia bez dna, kiedyś się kończą. Czasami są nowe transze środków, czasami nie. Niektóre programy są w ogóle nie realizowane z uwagi na np. wysoki koszt aktywizacji pojedynczego bezrobotnego czy brak zainteresowania ze strony bezrobotnych itp. Szczegółowe decyzje w takich sprawach podejmują starostowie upoważnieni przez ustawodawcę.
Jak najbardziej PUP miał zatem prawo zamknąć czy zawiesić program skoro w danej chwili pieniądze się skończyły i nie było wiedzy na temat nowych transz. To normalna praktyka, także nie ma co snuć teorii spiskowych...
Podsumowując, niczego Pan nie wyegzekwuje, bo nie spełnia Pan warunków do uzyskania pomocy przeznaczonej wyłącznie dla osób bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Powrót