Bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku justyna_94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna_94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o pomoc !

Przez ostatnie 13 msc wykonywałam pracę w miejscowości X na umowę zlecenie. Od grudnia nie pracuję już w tej miejscowości. Nie posiadam tam żadnego meldunku.
Po zakończeniu pracy od grudnia wróciłam do swojej rodzinnej miejscowości oddalonej o około 200 km od miejscowości X.
Na początku grudnia zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy, chciałabym uzyskać na bon na zasiedlenie mimo. Z Urzędu Pracy uzyskałam informację iż nie kwalifikuje sie na bon ze względu na to, że podejmowałam już pracę na rynku miejscowości X. Nie udało mi się nigdzie znaleźć takiego ograniczenie, bowiem przepisy tego nie ograniczają, jedynie nie mogę mieć tam tylko meldunku stałego lub tymczasowego ani podejmować pracy u poprzedniego pracodawcy.

Czy PUP może zakwestionować moją klasyfikację do bonu? Czy nie da się z tym nic zrobić? Dodatkowo poprzednia praca jaką wykonywałam była na umowę zlecenie, nie było stosunku pracy. Przyszłe zatrudnienie zamierzam podjąć na umowę o pracę (nie wiem czy to cos zmienia, ale wydaje mi się ze moze miec to wpływ)

justyna_94 napisał:
Czy PUP może zakwestionować moją klasyfikację do bonu?
Mogą, jeśli dojdą do wniosku, że miejscowość w której planuje się Pani zasiedlić po otrzymaniu bonu już była (i to niedawno) miejscem, w którym Pani mieszkała, czyli zasiedliła się. Świadcząc zlecenie mieszkała tam Pani czy dojeżdżała te 200 km do pracy?
justyna_94 napisał:
Dodatkowo poprzednia praca jaką wykonywałam była na umowę zlecenie, nie było stosunku pracy.
To jest absolutnie bez znaczenia. Istotne jest czy tam Pani już mieszkała (proszę nie mylić z meldunkiem). Mieszkała Pani?
justyna_94 napisał:
Czy nie da się z tym nic zrobić?
Przede wszystkim złożyć wniosek i poczekać na oficjalne stanowisko PUP. Jeśli nawet PUP odrzuci Pani wniosek, to musi napisać dlaczego. Dopiero wtedy będzie można coś doradzić.

Powrót