Bonusowy przelew

• Autor wątku Autor wątku Damian_bb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Damian_bb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja znajoma pracowała w pewnej firmie X przez 2 lata, 3 miesiące temu zmieniła prace. Ostatnio firma X przez pomyłkę przesłała jej pieniądze z wynagrodzenia innej osoby. Czy pieniądze muszą być natychmiast zwrócone, czy może traktować to jako bonus?

A co jeśli nie zostaną zwrócone? Sprawa w sądzie? Przecież nie zostały ukradzione.

Oczywiście, że sprawa w sądzie w wydziale cywilnym.
Dodatkowo dojdą koszty postępowania, zastępstwa procesowego i odsetki, ewentualnie koszty komornika.
Proszę więc się zastanowić.

Ale nawet nie przyszło żadne zawiadomienie z firmy o pomyłce, tylko sms od koleżanki z byłej pracy.

O ile pamięć mnie nie myli jest orzeczenie (wyrok) Sądu Najwyższego stwierdzający, że nie można żadać zwrotu mylnie przekazanego wynagrodzenia przez pacodawcę.

[cytat="Wojciech_południe"]O ile pamięć mnie nie myli jest orzeczenie (wyrok) Sądu Najwyższego stwierdzający, że nie można żadać zwrotu mylnie przekazanego wynagrodzenia przez pacodawcę.[/cytat]

Jakiego pracodawcę? Zmieniła przecież pracę. Klasyczne nienależne świadczenie (art. 410 kc).

Hellgate napisał:
[cytat:mmh1ormo]
Jakiego pracodawcę?
[/cytat:mmh1ormo]

Oczywiście w moim poście majałem na myśli poprzedniego pracodawcę znajomej.

Proponuję dającym rady,że zwrot tegoż wynagrodzenia jest obowiązkiem znajomej Damian_bb lekturę: Komentarza do kodeksu cywilnego Księga trzecia Zobowiązania tom1 ( Wydawnictwo LexisNexis W-wa 2007 rok wydanie 7 ) strona 226 11 wers od dołu i następna.
Link do orzeczenia:
http://pub.sn.pl/OW3_IA.nsf/fa45e6b7f0f ... 408_00.pdf

Ale z tego orzeczenia nie wynika brak obowiazku zwrotu w ogole, a brak obowiazku zwrotu w przypadku zuzycia wzbogacenia w sytuacji, gdy bezpodstawnie wzbogacony nie mogl sie liczyc z obowiazkiem zwrotu. Twoja znajoma WIE, ze pieniadze sa nienalezne.

dokładnie :ok: i zwrócić powinna. Jesli nie zwróci to zwróci sie zapewne do niej sąd :evil: jak mozna z pełna swiadomościa zagarnąc cudze wynagrodzenie bez żadnych skrupułów :what: :?:

tak na prawdę to nie wiadomo do końca czy to jest z wynagrodzenia, takie są tylko przypuszczenia...

To proszę najpierw się upewnić, a dopiero potem zadawać pytanie.
Temat zamykam, bo pytający sam nie wie o co pyta. :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót