BPH / SZPW Windykacja po 11 latach

• Autor wątku Autor wątku MrJag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrJag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Jestem nowy na tym forum.
Jeżeli post znajduje sie nie w tym dziale to proszę o wyrozumiałość.
Moj problem a właściwie mojej teściowej polega na tym ze Specjalistyczny Zespół Prawno Windykacyjny, działający na rzecz BPH upomniał się o jakieś swoje należności po 11 latach
W wezwaniu są następujące daty :
1. Pismo datowane 30.08.2012
2.dotyczy :zadłużenie z tyt umowy XXXX z dnia 7/12/2001
poniżej w tekscie ... wezwanie przed przelewem wierzytelności ... wobec planowanej przez bank sprzedaży Pani/Pana wierzytelności wynoszącej na dzień 11.03.2010 kwoty 1052,04zł wzywamy w terminie ...itd
Teściowa już nie pamięta o takiej umowie wiec wystąpiłem do banku BPH z prośbą o udostępnienie tej umowy.
i tak : umowa zawarta została na okres 12 m-cy ( do 07/12/2002) termin wystawienie bankowego tytułu egzekucyjnego w terminie do 3 lat od dnia powstania wymagalności roszczenia.
moje pytanie jest następujące czy bank ma nadal prawo egzekwować to zobowiązanie - nawiasem mówiąc nie byłem w stanie uzyskac od banku wpłat, Parcownik banku również nie potrafił się odnieść do klauzuli o wystawieniu BTE.
czy sprawa nie uległa już przedawnieniu ?
Nie wiem gdzie i do kogo się zwrócić z tymi pytaniami wiec piszę tutaj :)
z góry dziękuje za każdą odpowiedź
pozdrawiam
Mariusz

Przedawniona należność istnieje.

Ogólnie mogą ją zbyć, nowy wierzyciel uzyska nakaz zapłaty, a Twoja teściowa musi wnieść sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia.

Jednak może się okazać, że będzie wpisana do rejestru dłużników (informacje w BIK i BIG). W bankowym rejestrze raczej jest i w zasadzie powinna za chwilę zostać wykreślona (aktualizacja - wykreślenie po 10 latach od wpisu). Natomiast z rejestru dłużników (BIG) może żądać wykreślenia po prawomocnym oddaleniu powództwa (nawet z uwagi na przedawnienie) lub po tzw. nieuzupełnieniu braków w sądzie wł. ogólnej. To ostatnie wynika z tego, że 99,9% należności kierowanych jest do epu. Sąd wysyła nakaz, wnosicie sprzeciw, a sąd przekazuje sprawę do sądu najbliżej miejsca zamieszkania. Ten ostatni wzywa powoda do uzupełnia braków (oryginały umów itp.), jak powód nie uzupełni, sąd umarza postępowanie.

Rafal_26 widzę, że się orientujesz...
Czy usunięcie dłużnika z BIGU wpisanego tam na podstawie sądowego nakazu zapłaty ( E-sąd Lublin ) nastąpić powinno do 14 dni po uchyleniu przez sąd tego nakazu ( czyli tym samym podstawa wpisu traci ważność ), czy dopiero po powtórnym rozpatrzeniu sprawy przez sąd Rejonowy do którego E-sąd kieruje ponowne rozpatrzenie sprawy?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

Napisałem powyżej, że po oddaleniu powództwa lub stwierdzenia przez sąd, że nie ma dokumentów.

Dziękuję - wcześniej źle zinterpretowałam, teraz dotarło tak jak powinno :)

Powrót