br tax code

• Autor wątku Autor wątku skower
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skower

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
mam jedna prace w uk. a na peyslipie mam odciagniety "tax code BR"Czy ten nr.podatkowy jest odpowiedni?

BR - basic rate, Tax Code BR jest mało lubianym kodem :). Płacimy względnie duży podatek.
BR stosuje się dla osób, które np. zmieniają pracę, rozpoczynają drugą (kolejną) pracę lub z różnych powodów nie mogą dostarczyć nowemu pracodawcy formularza P45. Skontaktuj się z HM Revenue & Customs i wyjaśnij swoja sytuacje .

mam pytanko jezeli wczesniej pracowalam w tym zakladzie ale zaszlam w ciaze i poszlam na maciezynskie w czasie maciezynskiego zaklad wyslal mi p45 lecz po mojej reakcji listownej do tegoz zakladu dostalam odpowiedz ze byla to pomylka systemu i wyslali mi jakies inne dokumenty z revenue poniewaz musieli mnie przyjac na nowo. czy nadal maja prawo pobierac ten podatek ?jezeli juz pracuje tam ponad 7 miesiecy od czasu jak wrucilam po maciezynskim.dziekuje z gory

Powinnas byla to wyjasnic zaraz jak tylko zauwazylas ten tax code od tamtej pory pobieraja Ci zbyt duzy podatek to nie pracodawca tylko IR nadaje tax code i to z nimi musisz wyjasniac. Jak tylko wyjasnisz zaistaniala sytuacje to zwroca Ci nadplate.

gdzie powinnam sie udac aby to wyjasnic

HM Revenue & Customs (Inland Revenue ) mozesz tam rowniez zadzwonic.

Powrót