Brak adresu a komornik

• Autor wątku Autor wątku bobpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobpl

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 831
Witajcie.
Mam pytanie, mianowicie chce zglosic sprawe alimentów, ktore ojciec usilnie zaniza do komornika. Problem jest taki, ze nie mam jego aktualnego adresu zamieszkania (przeprowadzal sie z 4x w tym roku, teraz podobno wynajmuje dom na stałe, ale adresu nie znam).
Ojciec sam przyznac sie nie chce jaki ma adres, w pracy mi nie powiedzą 'bo ochrona danych' itd.
Co do samej pracy - pracuje w szpitalu jako kierownik (kontrakt) - czyli jako miejsce zatrudnienia można wskazać szpital?

No i kwestia zasadnicza - jesli nie mam obecnego jego miejsca zamieszkania, zas wiem gdzie jest (lub był, bo nie wiem czy nie zmienil) zameldowany - w tym miejscu przebywa obecnie jego juz była żona - to moge podac adres zameldowania? Czy wystarczy sam adres zakładu pracy i komornik ustali zamieszkanie ojca?

Rodzina tez nie zna adresu ojca, bo z wiekszoscia jest pokłócony, takze oni tez nie znaja jego adresu zamieszkania..

Dopytam jeszcze - co poza wyrokiem z klauzula wykonalnosci będzie mi potrzebne przy wizycie u komornika odnoscie sciagania alimentów i ustalenia ich realnej wysokosci?

U Komornika bedziesz musial wypelnic wniosek i musisz miec wyrok z klauzula wykonalnosci.
We wniosku podaj wszystko to co wiesz-podaj adres zameldowania i ewentualnie adres zamieszkania.Jezeli ojciec jest zatrudniony ze sciagnieciem alimentów nie powinno byc problemu

jest zatrudniony, do tego dostaje emerytyure policyjna.

Tylko wlasnie zastanawiało mnie to jakie dane muszę wziac do komornika. Nie chce po prostu marnowac czasu tego człowieka na chodzenie i dopytywanie, zeby sie okazalo ze nie wzialem np. danych zamieszkania czy czegos, co akurat jest niezbędne.
Co do sciagalnosci alimentów - to wiem, gdyz ojciec ma stałą prace, a ja mam wyrok z klauzula wykonalnosci.
Swoja droga - poza wyrokiem brac jakies pisma z sądu? Moze byc kopia notarialna wyroku z klauzula wykonalnosci czy musi byc koniecznie oryginał? (oryginał rozumiem do wglądu?)

oryginał wyroku z klauzulą składasz do komornika. Nie może być kopia.

To co, za kazdym razem musze latac do sądu po wydanie oryginału? (kopia = odpis z wyroku, notarialny).
Matka jak zakladala sprawe kilka lat temu przedstawiłą kopię [odpis] (przypominam - kopie notarialna,takowa bodajze stówe u notariusza kosztuje) i nie było problemów.
No chyba ze faktycznie musi miec oryginał, to wtedy mu dam - ale jak dla mnie to takie troche bez sensu. (bo czym ja ise wtedy mam poslugiwac? )

posługiwać, znaczy gdzie?
komornik musi mieć oryginał.
matka jak zakładała sprawę..
gdzie, u komornika składała wniosek?

posługiwać, znaczy gdzie?
komornik musi mieć oryginał.
Nie wiem gdzie wlasciwie, ale moze gdzies jest przydatny taki wyrok ? :P
Matka zakladala sprawe u pracodawcy ojca jednak a nie u komornika - pracodawcy wystarczyl pewnie odpis.

Powrót