Brak aktu małżeństwa córki zmarłej.

• Autor wątku Autor wątku groshq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

groshq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej, moja babcia kilka lat przed śmiercią sporządziła testament u notariusza, w którym przepisała wszystko na moją mame, po śmierci babci i otwarciu testamentu, ten notariusz powiedział że nie można go ogłosić, ponieważ jedna z sióstr nie dostarczyła aktu małżeństwa. Problem jest z ciotką taki, że nie chce go dostarczyć, bo nie, ani nie roszczy się o spadek, ani o zadatek, po prostu jest obrażona na mamę.

Pyt 1 . Co można zrobić w takiej sytuacji ?

Czytałem że do ogłoszenia testamentu powinny się stawić wyłącznie osoby zainteresowane, tutaj ciotka nawet nic nie otrzymuje.

Pyt 2. Od śmierci minęło juz 5 lat, czy jeśli ogłosimy testament, to ciotka będzie miała 5 lat od ogłoszenia testamentu na zgłoszenie się po zadatek, czy 5 lat od otwarcia, i poinformowania ją o tym fakcie że 100% spadku należy się mojej mamie ?

PS: Jest również wujek, ale on też niczego nie żąda dla siebie, ale on podobno nic nie musi dostarczać.

Proponuje tak. Isc do nablizszego USC wypelnic wniosek o akt slubu siostry/ciotki. W rubryce powod wpisac sprawa spadkowa i na 90% dostaniecie ten akt. Oplata chyba 17 lub 19zl. Potem jak ciotka nadal bedzie stawiac opor to mozna zalozyc sprawe spadkowa w sadzie i sprawa moze sie odbyc nawet bez udzialu ciotki.

groshq napisał:
Czytałem że do ogłoszenia testamentu powinny się stawić wyłącznie osoby zainteresowane, tutaj ciotka nawet nic nie otrzymuje.
Otwarcia i ogłoszenia testamentu dokonuje notariusz gdy ma odpis aktu zgonu spadkodawcy. Żadne inne akty stanu cywilnego nie są na tym etapie potrzebne (art. 649 kodeksu postępowania cywilnego, art.95d ustawy prawo o notariacie).
Czyli że mylnie połączyłeś otwarcie i ogłoszenie testamentu ze sporządzeniem aktu poświadczenia dziedziczenia.

groshq napisał:
po śmierci babci i otwarciu testamentu, ten notariusz powiedział że nie można go ogłosić, ponieważ jedna z sióstr nie dostarczyła aktu małżeństwa.
Sporządzenie protokołu z otwarcia i ogłoszenia testamentu jest zupełnie odrębną czynnością od sporządzenia protokołu dziedziczenia i aktu poświadczenia dziedziczenia. Podejrzewam że notariusz zdążył sporządzić protokół z otwarcia i ogłoszenia testamentu a nie sporządził protokołu dziedziczenia z uwagi na brak aktu stanu cywilnego siostry Twojej mamy. Jeżeli notariusz nie sporządził nawet protokołu z otwarcia i ogłoszenia testamentu to Twoja może to teraz sama zlecić notariuszowi, bez obecności innych osób.

groshq napisał:
Problem jest z ciotką taki, że nie chce go dostarczyć, bo nie, ani nie roszczy się o spadek, ani o zadatek, po prostu jest obrażona na mamę.
Rodzeństwo jest uprawnione wzajemnie do uzyskiwania wszelkich odpisów swoich aktów stanu cywilnego (art. 45 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego) więc Twoja mama może kiedy zechce uzyskać odpis aktu małżeństwa siostry z Urzędu Stanu Cywilnego. Co nie zmienia faktu że siostra może potem odmówić przyjścia do kancelarii notarialnej lub może przyjść ale odmówić podpisania protokołu dziedziczenia. Wtedy Twojej mamie pozostaje złożyć wniosek do sądu o wydanie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

groshq napisał:
Jest również wujek, ale on też niczego nie żąda dla siebie, ale on podobno nic nie musi dostarczać.
Do sporządzenia protokołu dziedziczenia i notarialnego aktu poświadczenia dziedziczenia wymagana jest zgodna wola wszystkich spadkobierców testamentowych i ustawowych. Każdy ze spadkobierców ustawowych musi legitymować się odpisem skróconym swojego aktu urodzenia lub aktu małżeństwa w przypadku kobiet zamężnych. Jeżeli brat Twojej mamy w przeszłości odrzucił spadek to wtedy faktycznie nie musi być obecny przy sporządzaniu protokołu dziedziczenia.

groshq napisał:
Od śmierci minęło juz 5 lat, czy jeśli ogłosimy testament, to ciotka będzie miała 5 lat od ogłoszenia testamentu na zgłoszenie się po zadatek, czy 5 lat od otwarcia, i poinformowania ją o tym fakcie że 100% spadku należy się mojej mamie ?
Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku przedawniają się z upływem lat pięciu od ogłoszenia testamentu (art. 1007 kodeksu cywilnego).

Ostatnia edycja:
Powrót