G
groshq
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Hej, moja babcia kilka lat przed śmiercią sporządziła testament u notariusza, w którym przepisała wszystko na moją mame, po śmierci babci i otwarciu testamentu, ten notariusz powiedział że nie można go ogłosić, ponieważ jedna z sióstr nie dostarczyła aktu małżeństwa. Problem jest z ciotką taki, że nie chce go dostarczyć, bo nie, ani nie roszczy się o spadek, ani o zadatek, po prostu jest obrażona na mamę.
Pyt 1 . Co można zrobić w takiej sytuacji ?
Czytałem że do ogłoszenia testamentu powinny się stawić wyłącznie osoby zainteresowane, tutaj ciotka nawet nic nie otrzymuje.
Pyt 2. Od śmierci minęło juz 5 lat, czy jeśli ogłosimy testament, to ciotka będzie miała 5 lat od ogłoszenia testamentu na zgłoszenie się po zadatek, czy 5 lat od otwarcia, i poinformowania ją o tym fakcie że 100% spadku należy się mojej mamie ?
PS: Jest również wujek, ale on też niczego nie żąda dla siebie, ale on podobno nic nie musi dostarczać.
Pyt 1 . Co można zrobić w takiej sytuacji ?
Czytałem że do ogłoszenia testamentu powinny się stawić wyłącznie osoby zainteresowane, tutaj ciotka nawet nic nie otrzymuje.
Pyt 2. Od śmierci minęło juz 5 lat, czy jeśli ogłosimy testament, to ciotka będzie miała 5 lat od ogłoszenia testamentu na zgłoszenie się po zadatek, czy 5 lat od otwarcia, i poinformowania ją o tym fakcie że 100% spadku należy się mojej mamie ?
PS: Jest również wujek, ale on też niczego nie żąda dla siebie, ale on podobno nic nie musi dostarczać.