Brak alimentów od ojca, od panstwa i komornika

• Autor wątku Autor wątku gzix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gzix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Poszukuję pomocy w mojej sprawie a mianowicie pozyskania alimentów od ojca mojego dziecka . Wyrok sądowy jest od roku 2011 . Ojciec dziecka od 2013 roku opuszczając rodzinę uchylał się od obowiązku płacenia, od 2 lat jest w wiezieniu a komornik sądowy nie ma z czego sciagnąc nalezności. Alimenty z panstwa mi nie przysługują ponieważ zarabiam 2000 zł jako nauuczyciel. I co w takiej sytuacji? Sprawa tez dotycz y ograniczenia praw dla ojca. Ponieważ po rozstaniu groził mi i ma wyrok tez za nękanie mnie , ostatnio bardz czesto do dziecka dzwoni i obiecuje jej duzo materialnych rzeczy oraz atrakcji. potrafi dzwonic kilka razy dziennie stad dziecko moje zaczeło sie uzalezniac od jego telefonów , pilnowac godziny i miec wyrzuty sumienia jesli ma inne obowiazki niz tel od ojca , ma dopiero 7 lat. Ojcu dziecka kiedys po odejsciu bardzo zalezało na powrocie do nas ja się jednka nie zgodziłam to przez rok czasu sledził mnie szantazował groził i straszył, włamywał sie do domu usz kadzał i kradł moje mienie, Kradł tez w innych miejscach stad jest teraz w areszcie za mnie dostał wyrok w zawieszeniu z art 190a , Kiedyś odebrał dziecka dowód osobisty z gminy i niechciał mi go oddac przed wyjazdem pod szantażem zebym podpisała mu kartkę ze on mi płaci alimenty, proszę o jakąś pomoc poszukuję dobrego adwokata , Ojciec dziecka niedługo wychodzi z wiezienia obawiam sie ze bedzie mnie tym razem nękał pod pretekstem dziecka bo kiedys tez tak było. Ja od roku jestem w innym związku i chce zyc spokojnie.

gzix napisał:
I co w takiej sytuacji?
Przykro mi to napisać, ale nic. Z pustego i Salomon nie naleje.
Co do reszty, ograniczyć w pewnym zakresie możesz, z pozbawieniem zapewne będzie gorzej. Poczytaj podobne tematy na forum.

Niechce pozbawiać bo córce bedzie smutno. Ograniczyc ewentualnie. Nie można w zaden sposób się starać o te alimenty ? jakas sprawa w sądzie czy w gminie zeby go jakos zmobilizować ?

W MOPS w miejscu zamieszkania ojca.

gzix napisał:
Poszukuję pomocy w mojej sprawie a mianowicie pozyskania alimentów od ojca mojego dziecka . Wyrok sądowy jest od roku 2011 . Ojciec dziecka od 2013 roku opuszczając rodzinę uchylał się od obowiązku płacenia, od 2 lat jest w wiezieniu a komornik sądowy nie ma z czego sciagnąc nalezności. Alimenty z panstwa mi nie przysługują ponieważ zarabiam 2000 zł jako nauuczyciel. I co w takiej sytuacji? Sprawa tez dotycz y ograniczenia praw dla ojca. Ponieważ po rozstaniu groził mi i ma wyrok tez za nękanie mnie , ostatnio bardz czesto do dziecka dzwoni i obiecuje jej duzo materialnych rzeczy oraz atrakcji. potrafi dzwonic kilka razy dziennie stad dziecko moje zaczeło sie uzalezniac od jego telefonów , pilnowac godziny i miec wyrzuty sumienia jesli ma inne obowiazki niz tel od ojca , ma dopiero 7 lat. Ojcu dziecka kiedys po odejsciu bardzo zalezało na powrocie do nas ja się jednka nie zgodziłam to przez rok czasu sledził mnie szantazował groził i straszył, włamywał sie do domu usz kadzał i kradł moje mienie, Kradł tez w innych miejscach stad jest teraz w areszcie za mnie dostał wyrok w zawieszeniu z art 190a , Kiedyś odebrał dziecka dowód osobisty z gminy i niechciał mi go oddac przed wyjazdem pod szantażem zebym podpisała mu kartkę ze on mi płaci alimenty, proszę o jakąś pomoc poszukuję dobrego adwokata , Ojciec dziecka niedługo wychodzi z wiezienia obawiam sie ze bedzie mnie tym razem nękał pod pretekstem dziecka bo kiedys tez tak było. Ja od roku jestem w innym związku i chce zyc spokojnie.

Z alimentami nic...tylko może próbować komornik... :(
Co do nekania-zglaszac tam gdzie sie da...najgorzej z kontaktami z dzieckiem-bedzie jej pral w glowie Mialam podobny problem...
U mnie byly maz tez uchylal sie od placenia,pracowal na lewo, komornik nie miał z czego ściągnąć.teraz moj eks maz przebywa w areszcie i tez komornik nie ma z czego ścigać. z mopsu nie otrzymałam gdyż przekraczalam próg dochodowy.teraz ten próg podnieśli ale i tak przekraczalam dochód o 30zl tj.10zl na osobę (ja mam dwoje dzieci).w roku 2015 zmieniłam prace(w starej zarabialam 1750na rękę tyle ze kiedy zrezygnowałam z pracy wyplacili mi zalegly urlop i momentalnie mi podniosło wysokość zarobków przez co przekroczylam dochód) ...ale...w moim przypadku sie udalo bo pan w mops powiedzial ze jest takie cos jak "dochód utracony" tj. wzięli pod uwagę zarobki z nowej pracy i wreszcie dostane alimenty .prog to bodajże 725-745zl na osobę.nic nie zrobisz tylko może próbować komornik go ścigać...odsetki będą rosły. Chore to wszystko...ale tak jest :(

Powrót