Brak automatycznego przedłużenia polisy OC

• Autor wątku Autor wątku material123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

material123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
W dniu 14.06.2022 zakupiłem samochód. Zgodnie z obowiązującymi przepisami zgłosiłem fakt do urzędu i dotychczasowego ubezpieczyciela. Od ubezpieczyciela otrzymałem polisę na moje dane osobowe z adnotacją odnośnie terminu zmiany właściciela pojazdu. Na polisie widnieje również zapis o miejscu i dacie zawarcia umowy ubezpieczenia 13.07.2022.

W związku z niewiedzą odnośnie art. 31 ust. 1. ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych nie zainteresowałem się tematem podpisania nowej polisy OC i mam przerwę w ubezpieczeniu powyżej 14 dni, za co grozić mi może kara.

W związku z powyższym mam pytanie o interpretację, czy posiadana przeze mnie polisa jest polisą nową (z uwagi na moje dane widniejące na polisie oraz termin zawarcia umowy) i ubezpieczyciel jest zobowiązany zapisami art. 28 ust. 1?
Czy jednak polisa kwalifikuje się do art. 31?

Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu
mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało
przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego
posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu
z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło
lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku
wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej
wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam
material123

Ostatnia edycja:
Nowo zawarta polisa byłaby na rok czasu, już to powinno zwrócić Twoją uwagę. W obecnej sytuacji jak najszybciej musisz ubezpieczyć pojazd i liczyć się z karą od UFG.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót