Brak awiza inpost

• Autor wątku Autor wątku Gobolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gobolek

Stały bywalec
Odpowiedzi
606
Witam

według dokumentacji w sądzie, 23 maja zostało dokonane doręczenie zastępcze przez inpost.
W tej chwili trzymam w ręce uprawomocniony nakaz zapłaty, nie mogę się od niego odwołać, gdyż termin od maja minął ale ja nie miałam żadnego awizo nigdzie. Punkt odbioru jest w kiosku na przystanku.

Co ja w tej sytuacji mogę zrobić? Może jest jakaś podstawa do pisania o przywrócenie terminu w takiej sytuacji?

dziękuję

Witam
Jestem w podobnej sytuacji.
Czekałem na wyrok do zapłaty 280 na koszt skarbu państwa
pisałem maile do sądu bez odzewu potem do sądu wyżej i w końcu zadzwonili z mojego sądu ale jak już przekazali sprawę do komornika !
W/g sądu były dwa wezwania awizo !
- tylko pytam jakie wezwania bo w skrzynce NICZEGO nie było a InPost chyba samowolnie sam se wpisuje awizowane i nawet nie idzie !
Co to za złodziejski kraj żeby tak oszukiwać ludzi ?
Najlepsze jest to że chciałem zapłacić te 280 ale sprawa NIE była zakończona !
nie miałem możliwości odwiedzić sądu więc pisałem maile na które łaskawie ktoś zadzwonił jak napisałem wyżej w tej sprawie co gdzie i kiedy mam zapłacić ! Było za późno a pani w sadzie to jeszcze mi powiedziała że do wiezienia na 2 dni :mad: za co pytam ? Za 280 złoty jak ukradli mi rower za 2 tysiące sprawę umorzyli , jak włamali się do samochodu na 500 ponad złoty umożliwili , złodzieje pijaki po kraju latają wolno a oni mnie straszą za 280 złoty ABSURD Polskiego Wymiaru Sprawiedliwości !
Niestety komornik podjął już działania i muszę dodatkowo zapłacić darmozjadowi 319 złoty !
Napisałem reklamację do InPost i PGP ale widzę że równie dobrze mogę napisać na rolce papieru podetrzeć i spuścić kanałem.
Ta sprawa powinna trafić nie tylko do gazety ale też telewizji bo DLACZEGO MAM PONOSIĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA FIRMĘ DOSTARCZAJĄCĄ AWIZO ?!

Najlepsze i może najgorsze jest to że ja chciałem zapłacić te 280 ale czekałem na wezwanie gdzie wpłacić !

1/ Do sadu wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty z powodu braku skutecznego powiadomienia, a jako załącznik:
2/ Doniesienie do prokuratury o prawdopodobieństwie popełnienia przestępstwa podrobienia Twego podpisu na przesyłce sądowej przez NN odbiorcę lub pracownika InPostu.

Doniesienie do prokuratury że nie dostarczyli mi awizo tak ?
Bo sąd twierdzi ze dwa razy awizowano :-x i to było podstawą w/w sprawy.

A, to było aiwzo, a nie dokumenty, więc nikt sie nie podpisywał?
To tylko punkt pierwszy, z solidnym uzasadnieniem.

Ok dzieki
A dlaczego komornik wysłał dwa listy do mnie ?
Skoro byłem i z nim rozmawiałem że z wypłaty ściągną pieniądze !
I po co WSKAZANIE DŁUŻNIKA DO WSKAZANIA MIENIA ?
A w tym wpisałem samochód , agd itp... Przecież kasę z wypłaty wezmą i za 280 złoty chcą zajmować samochód lub AGD to jest chore !

A przysłali:
- zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
- wezwanie do zapłaty należności
- zajęcie wierzytelności
- zmiana numeru konta bankowego
- wyrok nakazowy z 14 lutego
- wezwanie dłużnika do wskazania mienia ( bo jak nie to kara 2 tysiące )
- zajęcie wynagrodzenia !!!
I wszytko o 280 złotych które chciałem ZAPŁACIĆ !
Ale sąd wierzy dostawcy AWIZO którego NIE było ! Czy to nie jest chore upośledzone itp ? A może to jest zrobione umyślnie żeby wyciągnąć jeszcze więcej od szarego człowieka ?
W jakim kraju my żyjemy ?

I jeszcze coś jak komornik może zabrać samochód skoro jest częścią wspólną czyli mój i żony a wszystkie rzeczy w domu są własnością żony !

Powrót