Brak awiza przesyłki zagranicznej i odesłanie - czy Poczta Polska winna ?

• Autor wątku Autor wątku ravvir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ravvir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,

Mam dość specyficzny przypadek.
Kupiłem w chinach przedmiot, który wysłano do mnie 16-12-2016. Przesyłka dotarła do Warszawy dnia 14-01-2016. Do mojego lokalnego urzędu pocztowego dotarła 18-01-2016. Do 25-01-2016 przesyłka leżała sobie na poczcie a powiadomiń nie było. Dodam, że mam podpisany wniosek o e-awizo. 02-02-2016 przesyłka fizycznie opuściła mój urząd pocztowy i kolejnego dnia z Warszawy została odesłana do nadawcy. Poczta przyznała, że system zawiódł i nie zostałem zawiadomiony o oczekującej przesyłce. Polecono bym złożył reklamację, co też uczyniłem. Próbują się jednak wykpić z odpowiedzialności. Ja płaciłem za przesyłkę i towar po raz kolejny.
Nadawca odmówił wysłania ponownie towaru z racji na promocję "koszty przesyłki zawarte w cenie towaru". Zwyczajnie nadawcy się to nie opłacało. Pytanie jak ma się prawo w takiej sytuacji i czy mogę żądać od Poczty wypłacenia odszkodowania z tytułu niedoręczenia przesyłki zagranicznej ?

ravvir napisał:
Pytanie jak ma się prawo w takiej sytuacji i czy mogę żądać od Poczty wypłacenia odszkodowania z tytułu niedoręczenia przesyłki zagranicznej ?

Zapoznaj sie z regulaminem uslugi i tam szukaj odpowiedzi na swoje pytania.

Powrót