Brak badań na stażu

• Autor wątku Autor wątku aidualk89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aidualk89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy brak badań lekarskich i szkolenia bhp są podstawą do przerwania odbywania stażu ?

Też jestem ciekawy, bo jestem w podobnej sytuacji.

Tak, jest to podstawa. Należy niezwłocznie zawiadomuć PUP.

Zawiadomiłam PUP, dowiedziałam się, że badania i szkolenie jest tylko dobrą wolą pracodawcy, u którego odbywam staż.

Dawno nie słyszałem takiej bzdury.

Jak zadałaś pytanie ustnie czy pisemnie?

Rozmawiałam z babką od staży, koniec końców po rozmowie zostałam wyrejestrowana z mojej winy, czekam na decyzję z PUP i będę się odwoływać. Poszukam tylko odpowiednich przepisów .. tak być nie może, ehh..

aidualk89 napisał:
Zawiadomiłam PUP, dowiedziałam się, że badania i szkolenie jest tylko dobrą wolą pracodawcy, u którego odbywam staż.
Co za bzdura! Najgorsze, że ktoś tej urzędniczce jeszcze za to płaci....
aidualk89 napisał:
koniec końców po rozmowie zostałam wyrejestrowana z mojej winy
Karygodne.
aidualk89 napisał:
będę się odwoływać. Poszukam tylko odpowiednich przepisów .. tak być nie może, ehh..
Jeśli będzie Pani miała problem z wyszukaniem odpowiednich przepisów, proszę pytać. Z największą chęcią przyłożę rękę do udowodnienia głupot, które Pani opowiedziano i za które Pani poniosła konsekwencje.

Dziękuję, taka pomoc będzie wiele dla mnie znaczyła, sama nie bardzo się na tym znam. Teraz tylko czekać na odpowiedź z UP.

Nie chcę zakładać nowego wątku więc zadam pytanie tutaj. Też mam ten sam problem. Jestem na stażu już ponad miesiąc. Nie miałam przeprowadzonych badań lekarskich, szkolenia bhp, nie zostałam zaznajomiona z regulaminem pracy. Od razu przystąpiłam do roboty. Zadzwoniłam do Urzędu Pracy i dostałam odpowiedź, że tym zajmuje się Inspekcja Pracy. Osobiście się do nich udałam. Pan mi powiedział, że najlepiej będzie żebym napisała pismo do PUP. Według Inspekcji Pracy nie jestem pełnoprawnym pracownikiem i w ostateczności oni mogą zrobić tylko kontrolę w firmie. Pan mi powiedział, cytuję: "Czemu Pani nie poprosiła o badania?" po chwili "Mogła Pani nie wiedzieć" Widzę, że ani PUP ani Inspekcja Pracy nie jest dobrze zaznajomiona z tym tematem. Już sama nie wiem co robić. Czy taki staż powinien zostać przerwany? Proszę o pomoc.

Inspekcja pracy jest organem pod który podlegają pracownicy ZATRUDNIENI, czyli tacy którzy mają zawartą umowę o pracę w oparciu o przepisy Kodeksu Pracy.

Ty jako osoba bezrobotna podlegasz bezpośrednio pod Urząd Pracy o czym zostałeś poinformowany w pouczeniu przed podjęciem stażu.

Sprawy z Urzędami należy załatwiać oficjalnie, czyli należy zachowywać formę pisemną. Dlatego swoje uwagi niezwłocznie zgłoś na piśmie do swojego PUP.

Jak już pisałam, odwołałam się od decyzji PUP - do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi a minęły już 4 miesiące od wyrejestrowania, więc podejrzewam, że dla nich sprawy już nie ma.

Jeżeli odwołałaś się od decyzji to organ II instancji ma dwie możliwości, przyznać rację stronie skarżącej i uchylić decyzję Urzędu Pracy lub NIE uwzględnić odwołania i utrzymać ją w mocy.

Bynajmniej, jeżeli sprawa została wszczęta to musi być też zakończona. Podejrzewam, że z jakiejś tam przyczyny nie otrzymałaś listownego zawiadomienia o rozstrzygnięciu. (zmiana adresu, nieodebrane awizo itp.)

Powrót