brak ciągłości OC

• Autor wątku Autor wątku bleof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bleof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Przedwczoraj arejestrowałem auto i odebrałem dowód tymczasowy , niestety przez moje przeoczenie i niezrozumienie Pani u urzędzie nie wykupiłem do tej pory OC mam zamiar to zrobić w poniedziałek, dodam że ayto było kupione 3 miesiące temu , wyrejestrowane prze poprzedniego własciciele i wypowiedziałem umowe z PZU, auto nie było zarejestrowane więc chyba nie muszę płacić skladek itp , za ten zaległy termin, prosze o odp.

Witam na forum :)
Skoro wypowiedziałeś poprzednia umowę, tzn, że auto było rejestrowane juz w kraju. Wobec tego, 30 dni mogłeś korzystac z polisy poprzednika, a w trakcie tych 30 dni powinieneupic polisę na swoje nazwisko. Skoro tego nie zrobiłeś, to problem możesz miec tego rodzaju: Wydział komunikacji wysyła do UFG informacje o nabyciu przez ciebie pojazdu, a firma ubezpieczeniowa o nabyciu polisy OC na to auto. Każda przerwa w ciągłosci ubezpieczenia to konkretna kara zgodnie z Ustawą. Ustawe masz przyklejona na forum.
Ale ten system UFG jeszcze nie działa prawidłowo, może nic nie będzie.
A ze wsteczną datą nikt ci nowej polisy nie wypisze, tylko od dnia złozenia wniosku o ubezpieczenie OC.

Powrót