N
nieproszonygość
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Sprawa wygląda tak, że po kupnie kup teraz na allegro sprzedający nie wysłał towaru. Odstąpiłem więc od umowy i zrezygnowałem z kupna. Sprzedający oddał jedynie część mojej wpłaty. Minęło już 20 dni po ustawowym terminie jaki sprzedający ma na zwrot a pozostałych 2000 zł nadal nie ma.
Założyłem mu sprawę na policji czekam na wszczęcie dochodzenia żeby skorzystać z Programu ochrony kupujących. Gorzej jeśli policja odmówi wszczęcia.
Ja jestem osobą fizyczną kupowałem od firmy jako nowy sprzęt.
1.Czy mogę złożyć pozew cywilny mimo że kupowałem od firmy jako osoba fizyczna?
2. W danych allegro jest wpisana kobieta a kontaktował się ze mną mężczyzna. Czy to w czymś przeszkadza? Nie posiadam innych danych niż te z Allegro gdyż jest to "firma zarejestrowana na adresie domowym. Domyślam się że jest to jedno osobowa działalność gospodarcza. W googlach można jedynie znalezc nip i regon.
3. Czy policja z ochroną kupujących z allegro albo pozew cywilny to jedyne sposoby odzyskania moich pieniedzy w tym przypadku? Jeśli sprzedający nie oddaje ich dobrowolnie?
Proszę o pomoc.
Założyłem mu sprawę na policji czekam na wszczęcie dochodzenia żeby skorzystać z Programu ochrony kupujących. Gorzej jeśli policja odmówi wszczęcia.
Ja jestem osobą fizyczną kupowałem od firmy jako nowy sprzęt.
1.Czy mogę złożyć pozew cywilny mimo że kupowałem od firmy jako osoba fizyczna?
2. W danych allegro jest wpisana kobieta a kontaktował się ze mną mężczyzna. Czy to w czymś przeszkadza? Nie posiadam innych danych niż te z Allegro gdyż jest to "firma zarejestrowana na adresie domowym. Domyślam się że jest to jedno osobowa działalność gospodarcza. W googlach można jedynie znalezc nip i regon.
3. Czy policja z ochroną kupujących z allegro albo pozew cywilny to jedyne sposoby odzyskania moich pieniedzy w tym przypadku? Jeśli sprzedający nie oddaje ich dobrowolnie?
Proszę o pomoc.