Brak decyzji o kwarantannie - orzecznictwo

• Autor wątku Autor wątku P52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

P52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Czy wiadomo już, jakie jest orzecznictwo sądów administracyjnych w przypadku skarg na bezczynność sanepidu?

Zgodnie ze znalezionym tu poradnikiem https://forumprawne.org/postepowani...je-administracyjna-otrzymana-poprzez-sms.html zaskarżyłem kilka decyzji o kwarantannie bez doręczenia/wydania decyzji. W odpowiedzi na ponaglenia sanepid stwierdził, że wszystko było zgodnie z prawem i mam spadać. Załączam dwa takie postanowienia, ponieważ kwarantanny nakładane były podczas obowiązywania różnych przepisów.

Czy sądy administracyjne (w szczególności NSA i WSA w Warszawie) podzielają w swoim orzecznictwie stanowisko sanepidu? Przed decyzją o wyłożeniu kilkuset złotych na opłaty sądowe wolałbym wiedzieć, czy mam raczej duże czy raczej znikome szanse na sukces.

skan1.jpg

skan2.jpg

Zwykle organy "trwają przy swoim" i dopiero WSA im odpowiednio wyjaśnia. Na wydanie orzeczenia przez sąd trzeba poczekać kilka miesięcy i wtedy utrwali się linia orzecznicza

Zaskarżyłem trzy decyzje, otrzymałem jeden wyrok. Skarga (l.p.) została oddalona (na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym - cokolwiek to znaczy).

Ostatnia edycja:
P52 napisał:
Zaskarżyłem trzy decyzje, otrzymałem jeden wyrok.
Drogą elektroniczną znaczy się. Dwa pozostałe właśnie przyszły pocztą tradycyjną.

Wszystkie skargi oddalone. To by było na tyle.

Zostałem skasowany na 1000,00 zł znam nr.telefonu ale nie nazwisko

W takiej sytuacji pozostaje jeszcze skarga kasacyjna do NSA. Z ciekawości, jakie jest uzasadnienie oddalenia?

kxox napisał:
W takiej sytuacji pozostaje jeszcze skarga kasacyjna do NSA. Z ciekawości, jakie jest uzasadnienie oddalenia?
Nie występowałem o uzasadnienia. Powiedzmy, że się zniechęciłem/wypaliło się moje poczucie misji przywracania w urzędach praworządności. ;)

Powrót