Brak decyzji o wypłacie odszkodowania z OC

• Autor wątku Autor wątku Raffek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raffek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Moje pytanie dotyczy ubezpieczenia OC i wypłacie odsetek za zwłokę i opieszałość ubezpieczalni.
Zdarzenie miałem 15.06.2007r. Nietrzeźwy kierowca (1,05 alk. we krwi)jadący drogą jednokierunkową uderzył i obtarł stojące, zaparkowane w wyznaczonym miejscu auto. Była policja, spisali zeznania, zabrali nietrzeźwego delikwenta. Zdarzenie miało miejsce w piatek więc do ubezpieczalni (PTU) wybrałem się w poniedziałek i wtedy było zgłoszenie 18.06.2007r. Na miejscu miałem oględziny przez rzeczoznawcę, opis szkody i całe dokumenty z tym związane, później kazano mi zadzwonić na infolinię PTU o nadanie numeru szkody, i w tym samym dniu to zrobiłem. Powiedziano mi że w ciągu 30 dni od daty zgłoszenia szkody powinienem otrzymać decyzję w sprawie przyznania mi wysokości odszkodowania. Do dnia dzisiejszego, tj. 15.08.2007r. owej decyzji nie dostałem. Po usilnych interwencjach w akencji PTU i rozmowach telefonicznych powiedziano mi że napewno szkodę wyliczą 16.08.2007r! To jest 2 miesiące po zdarzeniu! Czy mogę się domagać wypłaty odsetek za brak należności za odszkodowanie? (nawet gdy auto było na chodzi i były małe straty: porysowana felga, wgniecione lewe tylnie nadkole, porysowany i wyrwany zderzak i metalowa część pod zderzakiem, porysowane lewe tylnie drzwi).
Jeśli mogę się starać o odsetki, to czy to się opłaca? Nie jest to walka z wiatrakami czasem? Jak naliczyc owe odsetki i ile mniej więcej to może wynieść i kto to może zrobić? Czy domaganie się owych odsetek idzie przez sąd, czy wylicza to jakaś inna instytucja? Gdzie wysłać pismo ze skargą za opieszłość i brak wypłaty odszkodowania z ubezpieczalni (PTU) i gdzie zgłosić się o odsetki. I najważniejsze: jak napisać pismo o należne odsetki?
To chyba dość wyczerpujący materiał, dziękuję za wszelkie informacje.

Uff! Lawina pytań ...

Wniosek kierujesz do TU, odsetki wyliczasz sam (11,5% w skali roku).
Rodzaj uszkodzenia Twojego auta nie ma tu nic do rzeczy. A jeśli TU chce się wykręcić sianem, to musi podać istotne powody uzasadniające nie dotrzymanie ustawowego terminu.

A jaki problem widzisz w napisaniu pisma?

Powrót