Brak decyzji w ciągu 14 dni na Niezgodność towaru z umową.

• Autor wątku Autor wątku tomek0o7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tomek0o7

tomek0o7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, nie znalazłem specjalnego wątku dlatego przy okazji chciałbym się ze wszystkimi forumowiczami przywitać. :)

Ogólnie moja sprawa wygląda tak 15 listopada złożyłem w sklepie pismo niezgodności umowy z towarem. 21 listopada listem poleconym otrzymałem informację, że w celu oględzin zostanie do mnie wysłany serwis. Dzień później dzwoniła do mnie Pani z serwisu, że chcę umówić wizytę technika, aby przeprowadzić naprawę urządzenia. Chciała się umówić w okolicy 15.30 gdzie ja jestem jeszcze w pracy i Pani z serwisu została o tym poinformowana. Powiedziałem Pani, że najwcześniej w tygodniu jestem dyspozycyjny po godzinie 17.30. Ona potwierdziła tę informację i oznajmiła mi, że ich serwis nie pracuje do tej godziny. Z jej ust również padło stwierdzenia, że zadzwoni do mnie za chwilę. Ta chwila trwała 2 tygodnie kiedy odezwał się do mnie sklep, w którym zakupiłem dany produkt. Jest to sprzęt AGD wolnostojący. Czy coś już wiadomo z tą sprawą. Powiedziałem, że jak na chwilę obecną nic nie wiadomo i niestety od daty złożenia pisma minęło już 14 dni. Zaczęły się telefony do serwisu ze sklepu i tak w kółko. Każdy zwala winę na każdego. Ale zadzwoniłem również do Rzecznika Praw Konsumenta i powiedział, że niestety sklep nie dopilnował sprawy i reklamacja zostaje rozpatrzona na moją korzyść. Teraz pytanie jak tą sprawę ugryźć? Jakie pismo wystosować do sklepu?

W jaki sposób sprzedawca miał się ustosunkowac do zgłoszonej niezgodności, skoro nie dostarczyłeś towaru, ani nie umożliwiłeś oględzin?

Cytuję

Ona potwierdziła tę informację i oznajmiła mi, że ich serwis nie pracuje do tej godziny. Z jej ust również padło stwierdzenia, że zadzwoni do mnie za chwilę. Ta chwila trwała 2 tygodnie kiedy odezwał się do mnie sklep, w którym zakupiłem dany produkt. Jest to sprzęt AGD wolnostojący.

Po drugie jest to towar powyżej 15 kg.

To, że serwis powinien przyjechać do klienta. To nie ja zakończyłem rozmowę i powiedziałem że bede się kontaktował z serwisem tylko serwis powiedział, że się będzie kontaktował ze mną a niestety się nie skontaktował w terminie.

Ostatnia edycja:
Chwila moment muszę coś znaleźć

----

Jeżeli natomiast korzystamy z uprawnień z tytułu niezgodności towaru z umową, to towar reklamujemy na koszt sprzedawcy.

Mówi o tym art. 8 ust. 2 ustawy: Nieodpłatność naprawy i wymiany (...) oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia (...).

Wiem, że do telewizorów, chłodziarek, pralek seriwsant przyjeżdża do domu.

Ostatnia edycja:
Który to serwisant przyjeżdza? Ten sklepowy? :what:

Szczerze mówiąc to już nie mój interes zbytnio czy to Pan stasiu ze sklepu czy gwarant, bo oni zgłosili to do gwaranta, który działa w tym momencie dla nich jako podwykonawca. Serwis zewnętrzny powiedział, że nie dostał informacji, że to jest naprawa z ustawy konsumenckiej. To nie ja mam pilnować czy jest to naprawa gwarancyjna czy z ustawy konsumenckiej i jaki jest przepływ informacji między sklepem a serwisem.

Dlatego zostanie do Pana skierowany serwis w celu wykonania ekspertyzy.

Chociażby to otrzymałem w liście. loco1 a powiedz mi jaki mam wpływ na to co powie Pani sprzedawca dla Pani w serwisie? Skoro ja nie korzystam z gwarancji? Sam Rzecznik powiedział mi, że niestety ale cała wina leży po stronie sklepu.

Skoro reklamowałeś z tytułu niezgodności towaru z umową, to powinieneś dostarczyć towar do sprzeadwcy. Ewentualnie - po uzgodnieniu z nim - umożliwić oględziny u siebie.
Rozumiesz?

Rozumiem i tez mam obowiązek zaproponować inny dogodny dla mnie termin oględzin co też wykonałem.

Nie - Ty powinienes dostarczyc towar, albo ewentualnie umozliwic jego ogledziny. W terminie mozliwym dla sprzedawcy, jesli sie na to zgodzi.

To powiedz mi jak się ma do tego art. 8 ust. 2 ustawy?

Wszystko. To co Ty piszesz zupełnie mija się z tym co Rzecznik Praw Konsumenta powiedział.:-?

To samo powiedziałem co tu napisałem. Jasno i wyraźnie powiedział, że wina leży po stronie Pani która miała umówić serwis a tego nie uczyniła. Czy stwierdzenie "odzwonie do Pana za chwile" mówi o tym, że Sz. Pani zadzwoni za 2 tygodnie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót