Brak decyzji z ZUS

• Autor wątku Autor wątku jaro0867
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaro0867

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem nowym uczestnikiem form.
Mam pytanie:
Uległem wypadkowi w pracy w miesiący lutym, leczenie trwało do połowy sierpnia. Wypadek został uznany, przez pracodawcę jako "wypadek w pracy". Pod koniec sierpnia pracodawca wysłał stosowne dokumenty do ZUS-u. W połowie września musiałem uzupełnić dokumentację (zaświadczenie od lekarza pierwszego kontaktu).
Czekałem do 12.11.2007 z informacją od ZUS w sprawie dalszego postępowania. Nie doczekałem się wiec udałem się do tej instytucji w sprawie ustalenia przyczyn.
Okazało się, że decyzja ( oczywiście odmowna) została wydana w dniu 25.09.2007r. Ja tej decyzji nie otrzymałem, pani w okienku ZUS nie potrafiła mi odpowiedzieć jaka była forma zawiadomienia mnie o decyzji ( list zwykły czy za potwierdzeniem odbioru). Otrzymałem natomiast informację że minął okres na odwołanie się od decyzji postanowienia ZUS.
Bardzo proszę o jak najszybszą informację co mogę w zaistniałej sytuacji zrobić i jak dalej postępować (może jakieś wzory odwołań).

Z poważaniem Jarek.
Mój mail: jaro0867@wp.pl

termin na odwołanie od decyzji liczy się od daty doręczenia decyzji.
Nie pytaj Pani w okienku tylko udaj się do osób prowadzących twoją sprawę - albo najlepiej do szefa wydziału/referatu itp. Zwróć się o udostępnienie akt sprawy - ZUS nie ma prawa odmówić. Przeglądnij wszystki i zwróć sie o odpis decyzji informując że wcześniej jej nie otrzymałeś. Jeżeli byłyby jakieś problemy to wniosek o udostępnienie akt sprawy i o odpis decyzji złóż na piśmie - koniecznie robiąc kopię wniosku i żadając potwierdzenia na kopiach iż wnioski takie zostały zlożone. Jeżeli otzrymasz decyzję masz prawo do złożenia odwołania wterminie miesiąca od tegoż dnia.
Jakie były okoliczności wypadku ??

Przechodząc między punktem "A" a "B" (wykonywałem pomiary elektryczne) zaczepiłem o rozciągnięty jakiś sznurek, przewróciłem się uderzając kolanem o posadzkę. Uraz - "poprzeczne złamanie rzepki lewej".
Pozdrawiam Jarek

Odwołanie do Sądu Ubezpieczeń Społecznych za niewydanie decyzji

Z powyższych informacji wynika, iz decyzja została wydana, ale nie została doręczona.

Przysługuje więc odwołanie od decyzji, tylko trzeba najpierw poznać jej treść.

Powrót