Brak dochodów - chcą ode mnie opłate za OFE

• Autor wątku Autor wątku kildtown
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kildtown

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

mój problem polega na tym że ostatnio zatrudniłem się w pewnej firmie, która odrazu załorzyła OFE(od górne) ponieważ nie posiadałem bo nigdy do tej pory nie pracowałem w żaden sposób i nigdy nie wykazałem żadnych dochodów. Opłata miała być pobrana od pierwszego wynagrodzenia (którego nie otrzymałem bo odszedłem) ostatnio doszedł do mnie list że w przeciągu 7dni mam uregulować tą opłate bo sprawa trafi na drogę sądową. Przez całe życie nie zarobiłem jeszcze ani jedenj złotówki. Moje pytanie jest następujące. Co dalej robić? Czy zapłacić i mieć spokój czy nie?

Firma nie miała prawa założyć za Ciebie OFE. Deklarację mogłeś podpisać sam (ale nie musiałeś- wybór OFE to Twoje prawo i nikt nie może Ci narzucić jakie OFE masz wybrać). Jak dokładnie nazywa się ta "opłata"? Chodzi o składki ZUS? Po jakim czasie odszedłeś z tej firmy?

To jest opłata, która pobierają od załorzenia tego OFE. Opłata taka wstępna od załorzenia, wynosi 107zł a opdszedłem po jakimś miesiącu, była to praca na zasadzie prowizyjnym. dlatego nie wyrobiłem zadnych dochodów

Aaaa, teraz rozumiem! Chodzi o to, że to Ty miałeś być przedstawicielem OFE i zapisywać inne osoby. I jest to opłata za wpisanie do rejestru.
Jeżeli tak, to obawiam się, ze niestety, będziesz musiał zapłacić.

Powrót