Brak dostępu do sprawy w e-sądzie z zagranicy - jakie uzasadnienie do sprzeciwu

• Autor wątku Autor wątku samzoltar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samzoltar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Wczoraj komornik zabrał pieniądze z mojego konta. Dowiedziałem się tylko dlatego, że bank wysyła mi email po każdej operacji na koncie.

Od komornika uzyskałem kod dostępu do sprawy co pozwoliło mi obejrzeć nakaz zapłaty. Nie mam natomiast kodu z pouczenia dołączonego do nakazu zapłaty (bo wszystko było wysłane na stary adres) i z tego powodu nie mam dostępu do sprawy w e-sądzie. Przebywam zagranicą więc nie mogę sie udać do sądu aby uzyskać dostęp do sprawy. Koszty podrózy do Polski byłyby mniej więcej równe kwocie zabranej przez komornika więc to też odpada.

Z tego co przeczytałem w forum i na innych stronach wnioskuję, że trzeba wysłać do sądu między innymi sprzeciw od nakazu zapłaty.

Obecnie wglądu w sprawę w całości (tylko nakaz zapłaty) i nie wiem jakie uzasadnienie podać w sprzeciwie. Z jednej strony roszczenie jest przedawnione (faktury z Polkomtelu z 2007 roku) więc mógłbym podać to jako uzasadnienie. Z drugiej strony wiem, że umowę z Polkomtelem rozwiązałem w trybie normalnym więc podejrzewam, że roszczenie jest całkowicie bezpodstawne.

Czy lepiej wysłać sprzeciw teraz, nawet jeśli nie jestem pewien co do uzasadnienia, czy mogę spokojnie poczekać, aż dostanę kod z sądu i mam pełny dostęp do sprawy?

Wysyłaj sprzeciw i pamiętaj, że Ty musisz UDOWODNIĆ to, że w dacie doręczenia zastępczego mieszkałeś na stałe gdzieś indziej.

W 2004 lub 2005 (teraz już nie pamiętam) dokonałem cesji mojego numeru na inna osobę. Z rozmowy z Polkomtelem dowiedziałem się, że w ich systemie nie ma żadnej wzmianki na temat tej cesji i że rachunek był nadal w moim imieniu, aż do 2007 gdy umowa została rozwiązana prze Polkomtel z powodu niezapłaconych rachunków. Kopii faktur dotyczących tych zaległości już nie można dostać bo ich system pozwala na to tylko w okresie 5 lat. Ja dokumentu potwierdzającego cesję też nie mam.

Więc opisz wszystko w sprzeciwie.

Rada - skoro nie mają faktur, to pewnie i FW ich nie ma, więc możesz śmiało kwestionować podstawę roszczenia.

Powrót