Brak dowodów osobistych.

• Autor wątku Autor wątku Panrafal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panrafal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Dowiedziałem się ostatnio, że w wielkiej brytanii nie ma dowodów osobistych. Chciałbym się dowiedzieć jak w takim razie funkcjonuje ich gospodarka. W jaki sposób zawierane są jakiekolwiek umowy? Powiedzmy, że przychodzi ktoś do banku i mówi jestem Jaś fasola poproszę kredyt. No i co? Nie ma dowodów to jak bank ma sprawdzić czy to jaś fasola? Powiedzmy, że bank jako potężna instytucja jeszcze jakoś tam to sobie sprawdzi, ale co z umowami cywilnymi? Co jeśli pan Fasola prowadzi sklepik i zamówi w hurtowni towar, a potem nie zechce za niego płacić, sprzeda sklepik i zniknie. A jak policja identyfikuje obywateli?

cały bajer polega na tym że dokument tożsamości nazywa się inaczej.

ludzie używają prawo jazdy lub paszportu do celów dla których my używamy dowodów osobistych.

Czyli tak jak myślałem to głupota. Zamiast dowodów osobistych muszą sobie wyrabiać inne dokumenty, więc równie dobrze mogliby mieć dowody osobiste.

Boloney napisał:
istnieje jeszcze cos takiego jak np. paszport, prawo jazdy.

A wiesz, że są ludzie nie posiadający ani jednego ani drugiego? Np. ja. Chciałem się dowiedzieć jak sobie radzą z takimi ludźmi i dowiedziałem się, że sobie nie radzą. I tak jest się zmuszonym do wyrobienia jakiegoś dokumentu tożsamości.

Normalnie sobie "radzą". Tu każdy ma paszport albo prawko, chyba że przyjechał z Polski to wtedy ma dowód. W ten radosny sposób osoba, która jest kierowcą i jeździ na wakacje do Egiptu nie musi wyrabiać jeszcze trzeciego dokumentu w postaci dowodu.

Panrafal napisał:
A wiesz, że są ludzie nie posiadający ani jednego ani drugiego? Np. ja. Chciałem się dowiedzieć jak sobie radzą z takimi ludźmi i dowiedziałem się, że sobie nie radzą. I tak jest się zmuszonym do wyrobienia jakiegoś dokumentu tożsamości.

Z takimi jak Ty sabie nie radza poniewaz nie jestes Brytyjczykiem - proste. Osoba przebywajaca na terenie innego panstwa jest zobowiazana posiadac dokument potwierdzajacy jego tozsamosc. Natomiast tak jak w PL wyrabiasz dowod osobisty tak tu wyrabiaja sobie paszporty. Procedury savtu o wiele prostrze i szybsze a wymiana takiego paszportu , jezeli idziesz osobiscie to trwa nie cala godzine .

Ostatnia edycja:
Powrót