Brak dowodu i meldunku

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz.S
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz.S

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czytałem już tu posty na podobny temat .. ale możę opisze swoją sytuację .. byłem zameldowany w domu rodzinnym ale wyjechałem do Warszaway w celach zarobkowych planowo miało byc to dwa miesiące ale okazało sie ze znalazłem lepszą prace na dłuzszy okres wiec zostałem tam. W trakcie tego skradziono mi portfel z dowodem osobistym oczywiscie zgłosiłem to ale nie robiłem nowego poniewaz moj opiekun(jestem z rodziny adopcyjnej) groził mi sprawa o wymeldowanie bo chciał sprzedać mieszkanie.. Więc nie robiłem nowego bo jak by to zrobił musiał bym z tego co sie orientuje robic nowy dowód i czekałem.. w koncu wymeldowano mnie jakos bez mojej wiedzy i obecnosci.. obecnie nie posiadam meldunku ani dowodu zaręczyłem sie i mieszkam z dziewczyna na stancji a ona jest w 5 miesiacu ciązy.. włascicielka nie chce mnie zameldowac.. dziewczyna ma meldunek w domu rodzinnym i planujemy cywilny za 2 miesiące.

moje pytania są takie

1. Czy mogę dostać dowód osobisty bez meldunku i czy grozi mi jakas odpowiedzialnosc karna za jego brak ?
2. Gdzie mogę go wyrobić ?
3. Czy na takim dowodzie moge wejść w związek małzeński ?
4. Co będzie potem z dzieckiem z jego meldunkiem czy podstawową opieką medyczną ?

byłbym wdzieczny jak by ktoś znał odpowiedzi

1. Bez meldunku tak (znajomy ma też prawo jazdy bez adresu zameldowania). Sankcje za brak dowodu grożą.
2. Zgłoś się do najbliższego Urzędu. Informację dostaniesz. Jeśli nie, to w internecie z całą pewnością znajdziesz potrzebne informacje.
3. Tak.
4. A matka ma jakiś adres zameldowania?

tak.. napisałem ze ma meldunek w domu rodzinnym .. tylko nie wiem czy go nie straci jak za mnie wyjdzie.. a moze i nie straci

Powrót