Brak działalności gospodarczej a dochody ze sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku 21mateq21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21mateq21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Moje pytanie dotyczy zarobków z róznych platform typu allegro, olx itd.
A więc, jestem żołnierzem zawodowym i niestety bez zgody przełożonych nie mogę założyć działalności gospodarczej. Dlatego prosiłbym o pomoc, jak to jest przy prowadzeniu nie rejestrowanej działalności gospodarczej? Kwota której dochód nie może przekroczyć to bodajże 1150 zł brutto, jednak jeżeli sprzedałbym np 100 takich samych rzeczy kupionych na alliexpres i obrót wyniósłby ponad 4000 zł a dochód nie przekroczyłby kwoty 1150 brutto to czy jednak Urząd Skarbowy mogłby uznać moje działania jako działalność gospodarczą ?
I drugie pytanie, czy handel takimi rzeczami z chinskich portali byłby w 100% legalny? Pytam, ponieważ nie miałbym dowodu kupna ani nie mógłbym wystawić żadnego paragonu podczas sprzedaży. Z góry dziekuję za informację i pozdrawiam :)

Liczy się przychód nie dochód. Musisz rozważyć jeszcze kwestie takie rękojmia i ewentualną odpowiedzialność za wady produktu.

Kwestie rękojmi już przemyślałem. A mam pytanie jak rozliczać się bez paragonów/faktur?

21mateq21 napisał:
... obrót wyniósłby ponad 4000 zł ...
Tu już stanowczo przekraczasz dopuszczalny limit przychodu, obowiązkowa rejestracja działalności gospodarczej.

Czyli wychodzi na to, że ta nierejestrowana działalność jest nic nie warta.

Jeżeli chodzi o handel

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
21mateq21 napisał:
... nierejestrowana działalność ...
Gwoli ścisłości to nie ma czegoś takiego, jest działalność nie będąca działalnością gospodarczą: Art. 5. Prawa przedsiębiorców.

Powrót