Brak faktury a rozliczenie podatkowe

• Autor wątku Autor wątku bejrut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bejrut

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Co zrobic jezeli nie posiadamy faktury zakupu danego towaru a musimy sie rozliczyc z jego sprzedazy?? np.kupilem cos pozniej to sprzedalem ale faktura mi zaginela,czy mozemy wpisac w rozliczeniu podatkowym faktyczna cene zakupu ale bez potwierdzenia faktura lub paragonem?

W momencie wprowadzenia towaru do magazynu należy wystawić i zaksięgować specyfikację, jeśli się nie ma faktury. Na specyfikacji wymienia się datę wprowadzenia do magazynu, poszczególne towary oraz ich cenę zakupu netto (bez VAT).

nie do konca o to mi chodzi.mialem na mysli to ze jak uwzglednic cene zakupu w zeznaniu podatkowym pit 37 jezeli niemam faktury a sprzedalem pozniej ta rzecz

Dlaczego w PIT-37? Nie prowadzisz działalności? Sprzedałeś przedmiot używany? Jeśli tak, to podatek się odprowadza od kwoty sprzedaży AFAIK...

tak zgadza sie ale zeby policzyc podatek od zarobku musze odjac od ceny sprzedazy cene zakupu,a zeby miec cene zakupu musze miec fakture lub paragon.chodzi mi oto ze czasem kupujesz cos od kogos bez paragonu np z aukcji i pozniej chcesza to sprzedac.jak wtedy sie rozliczyc?

Jak nie zapomnę, to sprawdzę w przepisach, jak to jest dokładnie sformuowane.

Powrót