Brak faktury za usługę

• Autor wątku Autor wątku Gonzo30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gonzo30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Cześć, wniosłem sprawę o zapłatę. Obowiązek zapłaty wynika moim zdaniem z umowy, którą zawarłem z drugą stroną. Umowa mówi kiedy powinienem wystawić fakturę. Druga strona jednak kwestionuje, że zdarzenie będące podstawą wystawienia faktury miało miejsce. Rozstrzygnięciem sprawy zajmuje się Sąd. Na rozprawie druga strona wskazała, iż jedną z przyczyn braku zapłaty było również to, iż nie ma wystawionej faktury. Ja zgodnie z prawdą zeznałem jak powyżej z informacją, iż faktura zostanie wystawiona po uprawomocnieniu się decyzji sądu, który zdecyduje, czy usługa została zrealizowana czy też nie. Czy taka sytuacja może w jakiś sposób świadczyć na moją niekorzyść i ew. w jaki sposób ją wybronić? Z góry dzięki :)

Czy wystawiłeś fakturę i wezwałeś do zapłaty?
Bez tego pozew o zapłatę jest pozbawiony racji bytu.

Faktury nie wystawiłem. Wezwanie do zapłaty było zgodnie z podpisaną umową. Odpowiedź osoby z informacją, że nie akceptuje.

Dlatego pytam. Z mojej perspektywy rozbieżność jest. W mojej ocenie do zdarzenia doszło, druga strona twierdzi coś zupełnie przeciwnego. Umowa jest dwustronna. Dlatego moim zdaniem, aby wystawić fakturę musi być zgoda w zakresie, że do danego zdarzenia doszło. Ostateczne rozstrzygnięcie czy zdarzenie miało miejsce należy do Sądu i na podstawie tej decyzji zostanie wystawione albo nie faktura.

Przepraszam za pomyłkę, umowa mówi, kiedy jest płatne wynagrodzenie brutto, a nie ma słowa o fakturze.

Powrót