Brak informacji o spłaconym długu

• Autor wątku Autor wątku darek2910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek2910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć, mam duży problem z małym długiem. Przy próbie przedłużenia umowy u operatora telefonicznego o dziwo wyszła weryfikacja negatywna. Opłacane mam wszystko na bieżąco. Wykupiłem nawet raport BIK ale wszystko ok. Po kilku telefonach i przełączeniach między działami na infolinii udało mi się dowiedzieć, że chodzi o niedopłatę do wypowiedzianej przeze mnie umowy 5 lat temu (nadmienię, że w ciągu tych 5 lat brałem 2 nowe numery). Dowiedziałem się również, że mój dług został sprzedany firmie windykacyjnej. Wysokość tego długu to 0,51zł - słownie: pięćdziesiąt jeden groszy. Pomijam fakt, że nawet nie wiedziałem o tej niedopłacie bo zapłaciłem ostatnią fakturę zgodnie z kwotą na niej. I tu zaczynają się schody bo z infolinii firmy windykacyjnej zero informacji, tylko mailowo. Po 2 tygodniach walki, że nie mają dostępu do tej sprawy, że odpiszą lub oddzwonią, że był wystawiony jakiś PIT (byłem nawet w US), otrzymałem konkretną odpowiedz:
Szanowny Panie,
Była prowadzona Pana sprawa, ale zadłużenie zostało uregulowane w 2017r i sprawa jest spłacona.

Niby ok, ale operator telefonii nie otrzymał takiej informacji :mad:a ja nie mogę przedłużyć umowy. Po ponownej próbie kontaktu z firmą windykacyjną zero odpowiedzi.

Moje pytanie, jak mogę wymusić na firmie windykacyjnej przekazanie informacji operatorowi o uregulowaniu długu? Bo z infolinii operatora wiem, że dopóki oni nie otrzymają takiego info nic nie mogę zrobić a ja już jestem bezradny co dalej z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam, Darek

Ciekawy przypadek, napisz czy ta firma windykacyjna należy do operatora, u którego przedłużasz umowę. Czy próbowałeś zawrzeć umowę z ich konkurencją, i czy sprawdzałeś swoje konto w BIG? Kwota 50 groszy jest na tyle mała, że poza tym operatorem nie powinieneś mieć takich problemów. Ja bym od nich uciekł i zapomniał, że istnieją. I niech zgadnę, że to firma na literę 'O".

Operator Play, firma windykacyjna Fortunato, w BIKU czysto bo nawet ostatnio brałem raty i bez żadnego problemu. Mam dwa numery, na jeden właśnie wypowiedziałem umowę, na drugi mam do sierpnia i pewnie też wypowiem. Chyba, że ktoś do tego czasu podpowie mi jak to rozwiązać? Bo zastanawiałem się nad wysłaniem listu za potwierdzeniem odbioru, tylko pytanie co tam napisać? To, że mi odpiszą o załatwionej sprawie nic tak naprawdę nie zmieni.

Prawdopodobnie trafiłeś do wewnętrznej bazy danych klientów, to jest baza wszystkich operatorów, trafiają tam ludzie, którzy zalegają z FV.
Niestety o ile łatwo tam trafić, to już trudniej z niej zostać wpisanym.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót