brak informacji o wyroku zaocznym a wstrzymanie egzekucja

• Autor wątku Autor wątku 30groszy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

30groszy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

w piatek 18 sierpnia komornik wszedł mi na konto, nieco pozniej zorientowalem sie o tym fakcie, gdy w srode 16 sierpnia otrzymalem pismo od komornika z wyrokiem zaocznym z sadu rejonowego. Po kilku telefonach ustalilem, ze 30 marca odbyla sie rozprawa w sadzie rejonowym, poniewaz wczesniej wnioslem sprzeciw do wyroku e-sadu w Lublinie. Czekalem na termin rozprawy w sadzie rejonowym, a ze sprawa sie przeciagala uznalem ze druga strona odpuscila droge prawna. Okazalo sie, ze rozprawa sie odbyla i tak jak wspomnialem zapadl wyrok zaoczny wobec mojej nieobecnosci.

Moje pytanie: czy jesli nie zostalem poinformowany o rozprawie, ani pozniej o wyroku to mam jakąś drogę odwoławczą? chciałbym uchylić prawomocny nakaz zaplaty (uprawomocnil sie w maju), przedstawic przed sadem moje argumenty, ktorych nie zawarlem w sprzeciwie (a ktore w mojej ocenie uznaja wierzytelnosc za splacona w calosci), ale jesli mimo tego sad orzeknie na korzysc wierzyciela chcialbym splacic zasadzona naleznosc bez udzialu komornika.

Dodam ze adres jest poprawny, bo zarówno wierzyciel jak i sąd (w kopii wyroku ktora otrzymalem od komornika) posługiwał się moim aktualnym adresem zamieszkania i jednoczesnie zameldowania.

Na pewno nie odbierałem zadnego pisma z sadu w tym roku kalendarzowym, a jesli chodzi o podwojne awizo pod moja nieobecnosc to tez raczej niemozliwe, bo w domu ciagle ktos jest. Nikt z mojej rodziny nie odebral tez w ostatnim polroczu zadnego pisma sadowego do mnie.

Z gory dziekuje za kazda pomoc i porade

rzeczywiscie, jest to wyrok zaoczny, na gorze jest adnotacja ze "tytul wykonawczy znajduje sie w aktach ..."

W każdym razie będziesz musieć wykazać, że nie dostałeś awiza. A to jest bardzo trudne.

tak czy siak sprobuje, mam spora rodzine, wielu swiadkow ze takiego awiza nie bylo. czyli moge wnioskowac o przywrocenie terminu i ponowna rozprawe?

Jeśli adres się zgadza to masz właściwie przechlapane. Chyba, że to był InPost, bo to sądy traktują mniej restrykcyjnie. Jak poczta Polska to masz chociaż tutaj fragment:
Należy też zwrócić uwagę, że w postanowieniu z dnia 23 kwietnia 2009 r. (IV CZ 31/09, LEX nr 738364) Sąd Najwyższy zważył, iż potwierdzenie odbioru przesyłki sądowej traktować należy jako dokument urzędowy określony w art. 244 k.p.c., który korzysta tym samym z domniemania prawdziwości. Dowodzi on zatem nie tylko, że przedmiotowa przesyłka sądowa trafiła do rąk adresata, lecz także tego, iż nastąpiło to w dacie widniejącej na tym dokumencie. Zatem wszelkie adnotacje znajdujące się na analizowanej w niniejszej sprawie przesyłce sądowej należy uznać za prawdziwe. A zatem fakt, że przedmiotowa przesyłka była dwukrotnie awizowana nie podlega wątpliwościom. Tym bardziej, że pozwany nie wykazał w żaden sposób aby przedmiotowa przesyłka nie była doręczana na rzeczywisty adres pozwanego.

witam, chcialbym odkurzyc watek, bo wybralem sie dzisiaj do czytelni przejrzec akta. Okazało się, że adres na który wyslano wyrok zaoczny, wczesniejsze wezwania i informacje o dacie rozprawy wysyłane były na nieaktualny adres, mimo, że wierzyciel posiadał informacje o moim aktualnym adresie zameldowania i korespondencyjnym, sąd również po weryfikacji na podstawie pesel wiedzial ze jestem zameldowany i mieszkam pod innym adresem. w konsekwencji cala korespondencja po podwojnej awizacji wracala do sadu.

czy w tym wypadku moge podjac jakies kroki odwolawcze?

Tak - sprzeciw od wyroku zaocznego z udowodnieniem braku prawidłowego doręczenia - dowód na prawidłowy adres. Plus już szczegółowe wnioski w sprzeciwie dot. zabezpieczenia

To zdecydowanie zmienia postać rzeczy. Sprzeciw pewnie będziesz musiał opłacić. Wbrew dyspozycji art. 348 kpc, którą większość sądów ma w nosie.

co może stanowić dowód na prawidłowy adres? posiadam email wysłany przeze mnie w październiku 2016 roku do wierzyciela, w którym informuje, że od dłuższego czasu przesyła korespodencje na nieaktualny adres, co zgłaszałem wcześniej w rozmowach telefonicznych

w aktach sprawy w odpowiedzi na zapytanie o uzupełnienie danych osobowych widnieje prawidlowy adres

Umowa najmu, rachunki za kablówkę/internet z aktualnym adresem, pisma urzędowe kierowanie do Ciebie. Ostatecznie zeznanie roczne z podanym adresem korespondencji.

rozumiem, ze skoro mam oplacic sprzeciw to musze zlozyc go osobiscie w sadzie (chciałbym wysłać poleconym)? czy wysyłając pocztą mogę wnieść opłatę w wysokości 5% całej kwoty pozwu na konto sądu?

czy jesli w sprzeciwie powolam sie na art. 348 i wniosę o uznanie mojej nieobecności za niezawinioną, mogę wnioskować o zwolnienie z kosztów sprzeciwu?

30groszy napisał:
rozumiem, ze skoro mam oplacic sprzeciw to musze zlozyc go osobiscie w sadzie (chciałbym wysłać poleconym)?
możesz osobiście lub poprzez Pocztę Polską (polecony za potwierdzeniem odbioru),
30groszy napisał:
czy wysyłając pocztą mogę wnieść opłatę w wysokości 5% całej kwoty pozwu na konto sądu?
proponuję złożyć sprzeciw i zaczekać na wezwanie sądu do usunięcia braków formalnych poprzez uiszczenie opłaty od sprzeciwu,
30groszy napisał:
czy jesli w sprzeciwie powolam sie na art. 348 i wniosę o uznanie mojej nieobecności za niezawinioną, mogę wnioskować o zwolnienie z kosztów sprzeciwu?
zawsze próbować możesz,

Nie 5% tylko połowy od tego co najwyżej. A jak było w uproszczonym, to stawki są inne.

Powrót