Brak instrukcji w języku polskim. Niezgodność opisu.

• Autor wątku Autor wątku pestek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pestek123

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Kupiony przez internet sprzęt doszedł z instrukcją w każdym języku tylko nie polskim, pomimo że sklep internetowy w swojej ofercie zapewniał, że do towaru dołącza taką właśnie instrukcję. Było to kluczowe dla mojej decyzji o zakupie.

Czy wyżej opisana sytuacja może być podstawą udanej reklamacji?

Zależy mi właśnie na reklamacji a nie zwykłym odstąpieniu od umowy ponieważ chcę aby mi zwrócono koszty ewentualnego odesłania paczki a także całą dotychczas zapłaconą sumę tj.cena towaru+ transport do mnie + opłata za pobranie.

Proszę o ocenę jakie są szanse na pomyślne dla mnie rozstrzygnięcie.

Myśle, ze najlepsza opcja było by staranie się o to żeby doslali instrukcje w języki polskim. Ewentualnie można sobie taka znaleść na internecie.

Według mnie w opisanym przypadku nie ma mowy o reklamacji, bo towar nie ma wady. Poza tym może najzwyczajniej w świecie zapomnieli dołączyć tą instrukcję. Pytałeś?

Pytałem. Osoba, z którą rozmawiałem nic nie wie i dopiero ma się dowiedzieć za tydzień.

W internecie jest tylko instrukcja w językach obcych. Sprawdzałem na polskiej stronie producenta, innych portalach - nie ma.

Jeśli pan ze sklepu mi oddzwoni z informacją, że instrukcji po polsku nie da się zorganizować, zakupiony sprzęt stanie się bezużyteczny ponieważ osoba dla której go kupiłem nie będzie wiedzieć jak z niego korzystać

gringo9 napisał:
Według mnie w opisanym przypadku nie ma mowy o reklamacji, bo towar nie ma wady(...)
Przypominam, że w opisie oferty było zapewnienie, ze dołączają "instrukcję w języku polskim". Inaczej bym nie złożył zamówienia.

Jest to niezgodność z umową. Chciałbym odzyskać wpłacone pieniądze (także te za transport w dwie strony i za pobranie - wyjdzie jakieś 50zł)

Ostatnia edycja:
ostatnio coś podobnego przechodziłem, napisałem maila reklamacyjnego że towar jest niezgodny z umową i wadliwy, bo polskie prawo jasno nakazuję instrukcję w języku ojczystym do każdego urządzenia, zagroziłem że jeśli w 14 dni nie doślą instrukcji odstąpie od umowy "niezgodność towaru" i będą musieli ponieść wszelkie koszta, po 4 dniach (wliczając weekend) instrukcja doszła na maila, a jakie to urządzenia, może nam się uda coś znaleźć?

Powrót