Brak karty gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku beny14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beny14

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. W 2010r kupiłem gont bitumiczny na dach, po 4 latach od montażu gont się nie skleił i zaczął się odrywać ( gwarancja na etykiecie 15 lat). Zadzwoniłem do producenta poinformowałem go o problemie, ale mnie zbyto informacją że gont ma być podklejony (nie poinformowano mnie o prawie do reklamacji), a technologia kładzenia nie wymaga podklejania, ale zrobiłem to. po blisko 1 roku gont na całej powierzchni zaczą się odrywać, złożyłem reklamacji do sprzedacy. W odpowiedzi od producenta otrzymałem informację że reklamacja została odrzucona ze względu na nie dotrzymanie warunków gwarancji- czyli nie zgłoszenie wady wciągu 7 dni od jej zauważenia. Karty gwarancyjnej nie otrzymałem od sprzedawcy, bo jej producent w ogóle nie dostarcza do sprzedawców (takie informacje otrzymałem od wielu hurtowni oraz marketów budowlanych).Jak mogę rostrzygnąć ten spór.

Podobno na karcie gwarancyjnej, której fizycznie nie ma u sprzedawców ani na stronach internetowych producenta

Jest logo firmy nr partii instrukcja montażu oraz znaczek "15 lat trwałe-gwarancja"

A zatem należy przyjąć, że w ogóle gwarancji na towar nie było.
Art. 13.1.Udzielenie kupującemu gwarancji następuje bez odrębnej opłaty przez oświadczenie gwaranta, zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie, odnoszących się do towaru konsumpcyjnego; określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy właściwość sprzedanego towaru nie odpowiada właściwości wskazanej w tym oświadczeniu. Nie uważa się za gwarancję oświadczenia, które nie kształtuje obowiązków gwaranta.
Dz.U.2002.141.1176

Dzięki za super wyczerpującą odpowiedź.:brawo::brawo:

A jakiej oczekujesz?
Nie dostałeś karty gwarancyjnej = nie ma gwarancji. Trzeba się było domagać wydania karty gwarancyjnej, albo nie kupować produktu.
15 lat, może i tak. Ale czego i na jakich warunkach? Spełniłeś warunki wymagane przez gwaranta (o ile jakowychś wymaga)?

Powrót