Brak kontaktu do nowego właściciela mieszkania

• Autor wątku Autor wątku myszolman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszolman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Obecnie wynajmuję mieszkanie w Berlinie, w którym zmienił się właściciel.

Od poprzedniego właściciela otrzymałem jedynie wiadomość, że mieszkanie zostało sprzedane, a kaucja zostanie (za moją zgodą) przelana na konto nowego właściciela. Aby przelewać czynsz na nowe konto miałem skontaktować się z nowym właścicielem. I tutaj pojawia się problem.

Od paru miesięcy nie mogę nawiązać kontaktu (nie odbierają listów, brak telefonu, brak firmy w miejscu zameldowania firmy). Dokumentuje wszystkie próby nawiązania kontaktu.

Co mam w tym przypadku robić dalej? Czy w związku z tym grożą mi jakiekolwiek konsekwencje prawne? Odsetki? Czy po prostu mam czekać aż łaskawy właściciel nawiąże ze mną kontakt.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
z Berlina

Nie będzie żadnych konsekwencji prawnych i od czynszu, którego - jak rozumiem nie płacisz - nie będą mogły być liczone odsetki za zwłokę (Verzugszinsen). Jeśli, jak piszesz, wynajmujący nie reauguje na Twoje listy, wzgl. Twoje listy nie są mu doręczane, bo adres, na który je wysyłasz, jest nieprawidłowy, to nie popadłeś w zwłokę. Jedyne, co Cię czeka, to zapłata czynszu za dłuższy okres, kiedy pewnego dnia wynajmujący zażąda zapłaty za okres wsteczny.

Powrót