Brak kontaktu z kupującym

• Autor wątku Autor wątku AutoHandelKRK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AutoHandelKRK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam drogich forumowiczów.

Na wstępie kilka słów na temat mojej działalności.

Więc od kilku lat zajmuję się sprowadzaniem aut z za granicy, sprzedaje je bez problemów i nie miałem jeszcze żadnych niemiłych starć z moimi klientami.

Wszystkie auta wystawiam na działach serwisu allegro tj. motoallegro lub otomoto, a także na giełdach samochodowych.

Ogółem jestem z tej działalności zadowolony i traktuje ją jako drugie źródło zarobkowe.

Niestety nawiązuje się jedno pytanie związane z ostatnią sytuacją, która miała miejsce mniej więcej miesiąc temu.

Za pomocą serwisu motoallegro wystawiłem samochód osobowy, dokładnie Audi A4. Szczęśliwy kupujący trafił się 21 czerwca :)

Osobiście uważam że najlepszym sposobem realizacji wpłaty za auto jest odebranie pieniędzy z rąk do rąk przy podpisywaniu umowy i trzymam się tego od początku.

Jak zawsze na aukcji podaje w opisie takie rzeczy jak: odbiór osobisty i zapłata przy odbiorze. Wtedy jest najmniej wątpliwości czy duże pieniądze dotrą do mnie na czas.

Wracając do sprawy, nawiązałem kontakt z kupujący kilka dni później tj. chyba 24 czerwca. Wszystko cacy, mieliśmy się zgrać z czasem bo i ja i on pracujemy do późnych godzin. Niestety do dnia dzisiejszego nie mam juz kontaktu z tym gościem. On nie dzwoni, a kiedy pisze mu smsy, to znikają gdzies w eterze i koniec, zerowy kontakt.

Po zakupie auta minie za chwile miesiąc, nie mam kontaktu nie mam pieniedzy, a ja w tym czasie moge znaleźć sobie na nie innych kupców i to od ręki, a ja nadal trace czas na tego gościa.

Nasuwa mi się pytanie i prosiłbym o konkretną rade lub wypowiedź w tym temacie zacnych forumowiczów.

Ile czasu ma kupujący na spotkanie się ze mną i zapłacenie za to auto?
Czy jest jakiś limit czasowy (ilosć dni) po którym moge zapomnieć o tym kupującym który nie wywiązał się z aukcji?
I jeszcze jedno, już mi na tym gosci nie zalezy, bowiem w ciągu 2 dni moge sobie załatwić kupca na to auto od reki na miejscu.

PS. Jeśli wytrwaliścei do końca i porzeczytaliście całość tego długiego postu to z góry dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli wystawiłeś na Allegro ogłoszenie to śmiem sądzić, że klient nie kupił auta przez serwis, a jedynie umówiliście się telefonicznie (tak rozumiem twoją wypowiedź). W tym przypadku nie wiąże cię z nim żadna umowa! Nic nie podpisywaliście, on nie zalicytował na aukcji, a jedynie był kontakt telefoniczny, tak więc równie dobrze mogłeś dzień po jego telefonie sprzedać ten samochód i miałbyś tylko potencjalnego zdenerwowanego klienta, a prawnie on nie może ci nic zarzucić.

Ostatnia edycja:
Niestety oferta tego samochodu była wystawiona na motoallegro w formie KUP TERAZ i ten kupujący dokonał tego zakupu 21 czerwca. Do teraz brak jakiegos kontaktu z tą osobą.

Na samochod mam juz 2 kupców, a z tym panem nie ma kontaktu.
Dlatego pytam czy jest jakiś limit czasowy w którym kupujący musi się zmiescic zeby uiscic wpłate, podkreslam ze nie podalem konta bankowego tylko zapłata przy odbiorze, a odbuioru nie ma, kontaktu nie ma i pieniedzy od tego pana nie ma.

Napisz do Allegro o wycofanie jego oferty z aukcji (sam tego nie możesz zrobić, bo pewnie już jest aukcja zakończona?).

Allegro nie wycofa niczyjej oferty! Nie jest stroną i nie świadczy tego rodzaju usług.
Zadzwoń, napisz do kupującego, jeśli Ci sie nie uda wyślij mu pismo ZPO o odstąpieniu od umowy z powodu braku kontaktu.
Potem negatyw, zwrot prowizji z Allegro i auto znowu na sprzedaż. Z tymi działaniami ja bym poczekał do czasu otrzymania z poczty potwierdzenia odbioru.

Dziękuję za odpowiedź ale mam jeszcze jedno pytanie o to ZPO.

W ZPO mam wypisać w kulturalny sposób że żądam wycofania się z kupna z braku kontaktu? I te ZPO trafia jako powiadomienie do kupującego czy do serwisu allegro? A co jeśli on tego nie przyjmie? Jak to w ogóle działa?

Przepraszam od razu za zamieszanie ale poważnie to jest pierwszy taki incydent na allegro który mi się trafił.

Jest jeszcze jedno co mnie ciekawi.

Czy kupujący ma jakiś regulaminowy termin w którym musi się zmieścić z formalnościami tj. przyjechac do mnie, podpisać umowe i mi zapłacic za auto?

Wysyłasz ZPO i trafia to do Allegro. Jeśli Allegro to pozytywnie rozpatrzy, to automatycznie wysyła kupującemu upomnienie.

Caman napisał:
Wysyłasz ZPO i trafia to do Allegro. Jeśli Allegro to pozytywnie rozpatrzy, to automatycznie wysyła kupującemu upomnienie.

Pismo wysyłasz do kupującego,a nie do allegro.

Do Allegro, a oni dopiero do kupującego (przynajmniej było tak w zeszłym roku kiedy z tego korzystałem).

List polecony za potwierdzeniem odbioru do kupującego.
Proste, krótkie w związku z brakiem kontaktu/finalizacji transakcji zakupu auta .... z dnia .... do dnia ..... oczekuję na Pana decyzję w tej sprawie. Brak odpowiedzi jest jednoznaczny z rezygnacją z transakcji zakupu auta.
Nawet jak odbierze/nie odbierze korespondencji poczta zwróci potwierdzenie z odpowiednią adnotacją.
Do Allegro przesłać kopię przesłanej korespondencji i skan potwierdzenia.
Na tej podstawie Allegro po wystawieniu komentarza negatywnego po zwróceniu się o zwrot prowizji będzie miało do tego podstawę.
Na przyszłość warto zabezpieczyć się przed podobnymi sytuacjami na i w aktualnych i nowych ofertach sprzedaży aut dodać zapis "brak odpowiedzi/finalizacji transakcji zakupu auta ze strony kupującego w ciągu 7 dni traktuję jak rezygnację/odstąpienie od oferty kupna. Wystawiam negatywny komentarz i zwracam się do Allegro o zwrot prowizji" czy coś w tym rodzaju.

Powrót