Brak kontaktu z kuratorem - zwiezienie

• Autor wątku Autor wątku Livia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Livia88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witajcie .
Chciałabym się doinformować czy w tego typu sytuacji można coś jeszcze zrobić …
Przyjaciel rodziny odsiedział 3 lata za nie płacenie alimentów . Został wcześniej zwolniony za dobre sprawowanie i zobowiązany został do kontaktu z kuratorem . Człowiek po wyjściu z więzienia pracował . Płacił alimenty co miesiąc . Jednak z tego co wiem nie kontaktował się z kuratorem ( nie pytajcie dlaczego, bo nie mam pojęcia ). W ubiegłym tygodniu został zatrzymany i na sprawie która się odbyła został zasądzony mu rok do więzienia za brak kontaktowania się z kuratorem .
Czy jest szansa, aby tego człowieka wyciągnąć z tego więzienia ? Od czego zacząć ? On nie ma nikogo . Nie mam dostępu do dokumentów - wiem tylko tyle co sam powiedział . Czy najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wziąć od razu adwokata ?
Bardzo proszę o poradę .

Jeśli kolega wyszedł na warunkowe zwolnienie i został oddany pod dozór kuratora to przecież doskonale wiedział na czym stoi. Skoro nie chciał utrzymywać kontaktu z kuratorem to tego nie robił. Jego wybór, miał prawo. Uszanuj to i tyle.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie, jak wskazuje nazwa - jest warunkowe. Kontakt z kuratorem to jeden z obowiązków, czyli tych warunków. Nie wiem czy może ponownie się starać o WPZ, ale nawet jeśli tak - to, że już raz dostał, i zostało cofnięte źle wróży przy ewentualnym kolejnym WPZ

Powrót