Brak kopii testamentu

• Autor wątku Autor wątku Falmax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falmax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, wiem ze dziedziczę polowe mieszkania druga polowe ma dziedziczyć moja matka. Testament do tej pory nie został otwarty, moja matka twierdzi ze w domu nie było kopii testamentu a notariusz bez kopii nic nie zrobi. Wiem ze nie zamierza się dzielić tym mieszkaniem ze mną i chce tam zostać sama z moim ojczymem (mieszkanie 4 pokoje) Czy w związku z tym mogę sam udać się do notariusza i domagać się otwarcia testamentu?

Oryginal testamentu ma notariusz?

Falmax napisał:
Czy w związku z tym mogę sam udać się do notariusza i domagać się otwarcia testamentu?

Testament musi być w oryginale, a nie jako jego kopia. Kopia jest jedynie potwierdzeniem sporządzenia testamentu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Falmax napisał:
moja matka twierdzi ze w domu nie było kopii testamentu
Chodzi o odnalezienie odpisu aktu notarialnego czy o testament napisany odręcznie?

Sklero_San napisał:
Chodzi o odnalezienie odpisu aktu notarialnego czy o testament napisany odręcznie?

W celu rozpoczęcia postępowania spadkowego wymagany jest testament oryginalny t.j. sporządzony w kancelarii notarialnej lub napisany własnoręcznie.

W przypadku napisania kilku testamentów brany jest pod uwagę ostatnio sporządzany testament.

Falmax napisał:
Czy w związku z tym mogę sam udać się do notariusza i domagać się otwarcia testamentu?

Postępowanie spadkowe może się odbyć na wniosek jednego ze spadkobierców.

Wanda67 napisał:
W celu rozpoczęcia postępowania spadkowego wymagany jest testament oryginalny t.j. sporządzony w kancelarii notarialnej lub napisany własnoręcznie.
Trochę to brzmi myląco/nieprecyzyjnie bo przecież odpis aktu notarialnego ma moc oryginału.

A wracając do wątku to - jeśli testament był sporządzony w formie aktu notarialnego to po pierwsze wziąłbym akt zgonu z USC i sprawdził w którejkolwiek kancelarii czy jakiś testament był zarejestrowany w NORT. A nawet jeśli okazałoby się że nie był to obszedł bym z aktem zgonu wszystkie kancelarie (które były w zasięgu możliwości babci za jej życia) w celu sprawdzenia w ich własnych repertoriach czy spadkodawczyni sporządziła w którejś z nich testament. Znajomość PESEL-u babci bardzo ułatwiła by sprawdzanie.

Ostatnia edycja:
Falmax napisał:
Testament do tej pory nie został otwarty, moja matka twierdzi ze w domu nie było kopii testamentu a notariusz bez kopii nic nie zrobi. Wiem ze nie zamierza się dzielić tym mieszkaniem ze mną i chce tam zostać sama z moim ojczymem (mieszkanie 4 pokoje)

Do postępowania spadkowego konieczny jest akt zgonu spadkodawcy i jego testament w oryginale gdy istnieje. Jeżeli był sporządzany w kancelarii notarialnej to jest zarejestrowany w Notarialnym Rejestrze Testamentów. W tym Rejestrze spadkodawca może też zarejestrować testament własnoręczny.

W celu rozpoczęcia postępowania spadkowego należy złożyć w wybranej kancelarii notarialnej wniosek o udzielenie informacji o zarejestrowanym testamencie. Do wniosku należy dołączyć odpis aktu zgonu spadkodawcy. Niniejszy wniosek podlega opłacie od 100 do 200 zł. Mając taki wniosek notariusz sprawdzi , czy istnieje lub nie istnieje zarejestrowany testament osoby zmarłej.

Sklero_San napisał:
Trochę to brzmi myląco/nieprecyzyjnie bo przecież odpis aktu notarialnego ma moc oryginału.

Odpis testamentu notarialnego stanowi tylko informację dla spadkobierców o jego sporządzeniu.

Wanda67 napisał:
Jeżeli był sporządzany w kancelarii notarialnej to jest zarejestrowany w Notarialnym Rejestrze Testamentów.
Niestety rejestrowanie testamentów w NORT nie jest obowiązkowe więc brak informacji o testamencie w bazie NORT wcale nie świadczy o tym że testament notarialny nie został sporządzony.

Wanda67 napisał:
Odpis testamentu notarialnego stanowi tylko informację dla spadkobierców o jego sporządzeniu.
Niestety nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Wprowadzasz ludzi w błąd. Odpis aktu notarialnego ma moc oryginału. Nie mówię o jakiejś "kserokopii" tylko o odpisie sporządzonym przez notariusza lub przez sąd w archiwum ksiąg wieczystych.

Sklero_San napisał:
jeśli testament był sporządzony w formie aktu notarialnego to po pierwsze wziąłbym akt zgonu z USC i sprawdził w którejkolwiek kancelarii czy jakiś testament był zarejestrowany w NORT.

W celu sprawdzenia, czy testament osoby zmarłej znajduje się w Notarialnym Rejestrze Testamentów należy złożyć i opłacić stosowny wniosek.

Sklero_San napisał:
Niestety rejestrowanie testamentów w NORT nie jest obowiązkowe więc brak informacji o testamencie w bazie NORT wcale nie świadczy o tym że testament notarialny nie został sporządzony.

Spadkodawca nie otrzymuje sporządzonego testamentu do rąk własnych. Pozostaje on w kancelarii notarialnej. Dla siebie otrzymuje tylko WYPIS. Stąd też spadkobiercy wiedzą, że testament istnieje.

I ten WYPIS od notariusza ma moc oryginału. Inny notariusz, w innej kancelarii, może na podstawie WYPISU sporządzić protokół z otwarcia i ogłoszenia testamentu.

Dlaczego mam wrażenie jakbym rozmawiał ze sztuczną inteligencją...

Ostatnia edycja:
Witam ponownie, udało się wszystko załatwić u notariusza, termin na 20 stycznia, w testamencie widnieje ja i moja matka. Ciekawi mnie jedna kwestia, czy to normalne że mamy wchodzić najpierw do notariusza osobno a później we wspólnie? Byłem już raz na odczytaniu testamentu i wtedy wspólnie w 3 osoby weszliśmy razem.

Powrót