brak legitymacji ubezpieczeniowej i l4

• Autor wątku Autor wątku Sandrusieq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sandrusieq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam następujący problem: pracuje od 1wrzesnia, jest to moja pierwsza praca, mam opłacane wszystkie składki itd ale nie mam książeczki ubezpieczeniowej. Byłam dzisiaj u lekarza ale na podstawie książeczki rodzinnej (chociaż z tego co się teraz dowiedziałam nie powinnam chyba), lekarka wypisała mi l4, problem w tym że umowę o prace mam tylko do końca listopada, co ja mam teraz zrobić? czy mogę mieć jakieś problemy z tego powodu ? czy wystarczy że kupię książeczkę i pracodawca wpisze mi dane i wystawi pieczątkę? Czy musi to zrobić ZUS?

Odniosę się tylko do części Pani zapytania:
Jeśli pracuje Pani do końca listopada, to oczywiście juz za późno na wystawianie legitymacji, choć kto wie:). W kazdym razie za legitymacje się nie płaci a zwrócić sie o nią należy do pracodawcy.

Żeby korzystać z bezpłatnej opieki lekarskiej do końca roku wystarczy RMUA za listopad.

ale czy jeśli kupiłabym książeczkę to czy wystarczy że pracodawca mi ją wypełni i wystawi pieczątkę ? czy musi być ona z ZUSu? z tym drukiem pewnie też będę miała problem bo niestety o cokolwiek doprosić się pracodawcy to cud.. aaa i jeszcze jedno pytanie.. czy jeśli umowę mam do końca listopada to pracodawca płaci mi za l4 do końca umowy a poźniej ZUS?

jeśli kupiłabym książeczkę
Są to druki ścisłego zarachowania, nie kupuje się ich w sklepie. Zresztą od stycznia już ich nie będzie.
Drugie pytanie - tak.

dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Powrót