Brak maseczki na stacji paliw

• Autor wątku Autor wątku Terokan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Terokan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam takie pytanie Policjant chciał mi nałożyć mandat w wysokości 500zl za brak maseczki na stacji.
Oczywiscie nie przyjełem i powiadomił mnie że sprawa trafi do sądu.
Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie i wie jak to sie może zakończyć?
Sąd umorzy czy jednak będę musiał płacić?
Jeżeli tak to kara będzie wyższa niż 500zl czy mniejsza?

Każde rozwiązanie jest możliwe.
Obstawiam, że przy poprawnym wniosku będzie drożej. To tylko moja subiektywna opinia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To w takim przypadku można udać się na komisariat i zmienić zdanie o przyjęciu mandatu?
Dodam że nie upłyneły 24 godziny

Terokan napisał:
Witam, mam takie pytanie Policjant chciał mi nałożyć mandat w wysokości 500zl za brak maseczki na stacji.
Oczywiscie nie przyjełem i powiadomił mnie że sprawa trafi do sądu.
Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie i wie jak to sie może zakończyć?
Sąd umorzy czy jednak będę musiał płacić?
Jeżeli tak to kara będzie wyższa niż 500zl czy mniejsza?
Jest to loteria. Część sądów umarza, część nie.
Ewentualna grzywna jest od 20 do 5000 zł, ale najczęściej wyroki skazujące za brak maseczki są rzędu 100-200 zł, więc ja osobiście na pewno odmówiłbym przyjęcia 500-złotowego mandatu.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/288D397429

Rozpoznając niniejszą sprawę należy mieć na względzie, że o ile organ administracji, zgodnie z zasadą legalizmu, jest obowiązany do stosowania obowiązującego rozporządzenia, to sądy administracyjne posiadają kompetencję do kontroli zgodności przepisów rozporządzeń z przepisami zawartymi w aktach hierarchicznie nadrzędnych. Zawiera się w tym kompetencja sądu do oceny, czy przepis rozporządzenia, który został zastosowany przez organ administracji, jest zgodny z Konstytucją RP i z przepisem upoważniającym do wydania tego rozporządzenia. Ustalenie przez sąd, że decyzja administracyjna została wydana na podstawie przepisu rozporządzenia, które jest niezgodne z Konstytucją lub ustawowym upoważnieniem do jego wydania, obliguje Sąd do uchylenia takiej decyzji (por. wyrok NSA z 16 stycznia 2006 r., I OPS 4/05, wyrok NSA z 18 czerwca 2014 r., II GSK 633/13, dostępne w CBOIS)

Dziękuje za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie.
W jakim czasie mogę dostać pismo od sądu odnośnie tego nie zapłaconego mandatu?

Pytanie do szklanej kuli. Może za miesiąc, może za 3 miesiące.

Powrót