Brak meldunku = większy podatek?

• Autor wątku Autor wątku szymonsso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymonsso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Nakreślę problem
W 2016 pracowałem w Niemczech przez prawie 3 miesiące w firmie A Nie mając meldunku.
W 2017 pracowałem 1 miesiąc w firmie B już zameldowany na ten okres. Wszystko na legalnych umowach.
Pozdrawiam

Pracodawca B otrzymał dużo większy podatek do zapłacenia gdyż wyrzucono mi 6 klasę podatkową zamiast 1. 6 klasa podatkowa jest nadawania jeśli ma się druga pracę - ja jednak nic takiego nie miałem.

Czy z tego powodu mogę ponieść jakieś konsekwencje? Pracodawca B może mieć jakieś roszczenia wobec mnie (przez nieprawidłowa klasę podatkową która może mieć związek z brakiem meldunku w 2016)?

Idż do urzędu finansowego i poproś o zaświadczenie potwierdzające Twoją kl. podatkowa. Pracodawca żadnych roszczeń mieć nie będzie, ale Ty będziesz otrzymywać o wiele niższa wypłatę.

Chodzi o to, że w Niemczech już nie pracuję (byłem tylko sezonowo). I właśnie teraz w związku z tą pracą otrzymałem 6klase podatkową.

Klasa podatkowa mogła ulec zmianie np. Gdy poprzedni pracodawca mnie nie 'wymeldował' z pracy - nie wiem czy brak meldunku w tamtym okresie mógł zawinić

Sam pracodawca powiedział że ktoś będzie musiał zapłacić dodatkowe kilkaset euro podatku które otrzymał. Na te chwile jednak nie widzę tu powodu aby miał komukolwiek coś dopłacać.

Nicnikomu nie bedziesz dopłacał, bo to z Twojego wynagrodzenia został ten podatek potracony, więc to tylko i wyłącznie Ty na tym straciłes. Jesli dokonaszrozliczenia rocznego, to te pieniądze powinny Ci zostać zwrócone. Zwróc sie do Finanzamtu z prośbą o potwierdzenieTwojej kl. podatkowej. Jesteś pewnien że zostałes zameldowany?? W sumie ja w mojej pierwszej pracy zostałam też w pierwszym miesiącu po 6 policzona, ale poszłam do biura i w następnym miesiącu byłam już na 1 i ten niepoprawnie pobrany podatek został mi zwrócony w kolejnym miesiącu razem z wypłatą. Ale ja miałam w reku papier z finanzamtu, że mam 1.

nika44
1 klasa podatkowa jest większa jak 6 czy ja się myle
Pracownik z Polski nie mając nr podatkowego ma potrąconą 1 na zapas.
Można starać się o zwrot podatku z niemiec poniewarz mieszkasz w Polsce i tu się rozliczasz

marian1 napisał:
nika44
1 klasa podatkowa jest większa jak 6 czy ja się myle
Pracownik z Polski nie mając nr podatkowego ma potrąconą 1 na zapas.
Można starać się o zwrot podatku z niemiec poniewarz mieszkasz w Polsce i tu się rozliczasz[/QUOTE

Mylisz sie. Na 6 potracaja wiecej Podatku niz na 1.

klasy podatkowe:cytat

klasa 1
przeznaczona jest dla kawalerow, panienek, rozwodnikow, wdowcow. Majac ta klase podatkowa ma sie kwote wolna od podatku w wysokosci 7664,00 Euro
klasa 2
przeznaczona jest dla samotnie wychowujacych. Tej osobie przysluguje ta sama kwota wolna od podatku i dodatkowo tzw. Entlastungsbetrag w wysok. 1308,00 Euro.
klasa 3
przeznaczona jest dla jednego z malzonkow, jezeli drugi ma klase 5. Tutaj jest jeszcze pare szczegolow, ktore sa mniej wazne. Podatnikowi z ta klasa przysluguje PODWUJNA KWOTA WOLNA OD podatku 2*7664,00. Oplaca sie jezeli zona lub maz ok. 40% mniej zarabia miz maz/zona.
klasa 4
przeznaczona jest dla malzonkow, ktorzy mniej wiecej to samo zarabiaja. Przysluguje tutaj tez kwota wolna od pod. 7664,00
klasa 5
przeznaczona dla tego z malzonkow, ktory o ok. 40% mniej zarabia, bo wtedy zaczyna sie ten podzial klas pod. oplacac. Nie przysluguje tutaj zadna kwota wolny od pod., wiec placi sie duzo podatku, co w sumie troche boli -wiem z doswiadczenia . Z drugiej strony placi moj maz malo podatku i razem wychodzimy na tym lepiej niz gdybysmy mieli klasy 4 i 4
klasa 6
przeznaczona jest dla osob, ktore maja pare pracodawcow. Nie ma tutaj zadnej kwoty wolnej od podatku.
Podatek od dochodu malzonkow jest obliczany wedlug Splittingtabelle, dla "wolnych ptaszkow" jest Grundtabelle".
Co do dzieci - niesteyty jest tylko dodatek rodzinny
od 1 do 3 dziecka 154,00 Euro
od czwartego 179,00 Euro. Jest jeszcze tzw. Freibetrag, ale dla wiekszosci smiertelnikow oplaca sie bardziej dodatek rodzinny.
Jezeli interesuja Cie dokladne kwoty, to chetnie sprawdze w ustwie (Einkommensteuergesetz!).
Testversion - Download "HS Nettoeinkommen Pro" "HS BAV Verdienstanalyse"

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
klasy podatkowe:cytat

klasa 1
przeznaczona jest dla kawalerow, panienek, rozwodnikow, wdowcow. Majac ta klase podatkowa ma sie kwote wolna od podatku w wysokosci 7664,00 Euro
klasa 2
przeznaczona jest dla samotnie wychowujacych. Tej osobie przysluguje ta sama kwota wolna od podatku i dodatkowo tzw. Entlastungsbetrag w wysok. 1308,00 Euro.
klasa 3
przeznaczona jest dla jednego z malzonkow, jezeli drugi ma klase 5. Tutaj jest jeszcze pare szczegolow, ktore sa mniej wazne. Podatnikowi z ta klasa przysluguje PODWUJNA KWOTA WOLNA OD podatku 2*7664,00. Oplaca sie jezeli zona lub maz ok. 40% mniej zarabia miz maz/zona.
klasa 4
przeznaczona jest dla malzonkow, ktorzy mniej wiecej to samo zarabiaja. Przysluguje tutaj tez kwota wolna od pod. 7664,00
klasa 5
przeznaczona dla tego z malzonkow, ktory o ok. 40% mniej zarabia, bo wtedy zaczyna sie ten podzial klas pod. oplacac. Nie przysluguje tutaj zadna kwota wolny od pod., wiec placi sie duzo podatku, co w sumie troche boli -wiem z doswiadczenia . Z drugiej strony placi moj maz malo podatku i razem wychodzimy na tym lepiej niz gdybysmy mieli klasy 4 i 4
klasa 6
przeznaczona jest dla osob, ktore maja pare pracodawcow. Nie ma tutaj zadnej kwoty wolnej od podatku.
Podatek od dochodu malzonkow jest obliczany wedlug Splittingtabelle, dla "wolnych ptaszkow" jest Grundtabelle".
Co do dzieci - niesteyty jest tylko dodatek rodzinny
od 1 do 3 dziecka 154,00 Euro
od czwartego 179,00 Euro. Jest jeszcze tzw. Freibetrag, ale dla wiekszosci smiertelnikow oplaca sie bardziej dodatek rodzinny.
Jezeli interesuja Cie dokladne kwoty, to chetnie sprawdze w ustwie (Einkommensteuergesetz!).
Testversion - Download "HS Nettoeinkommen Pro" "HS BAV Verdienstanalyse"

Choc raz przeczytalbys co wklejasz. Jaki dodatek rodzinny??? Kiedy to bylo?? Odswiez wiedze albo czytaj co wklejasz.
I przyjmij do wiadomosci, ze 6 kl. podatkowa jest najgorsza i placi sie na niej najwiecej podatku.

Powrót