Brak możliwości korzystania z usług firmy tv a rozwiązanie umowy

• Autor wątku Autor wątku natkurka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natkurka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry.

Zawarlam umowę z firmą z tv satelitarna. Podpisałam umowę w grudniu, antenę zamontowalam samodzielnie,tv może nie smigala,ale dawała radę.
Dwa miesiące temu sygnał zanikl, koniec oglądania tv. Próbowałam długo ustawić antenę sama, ale nie udało się, więc zamówiłam fachowców z firmy będącej autoryzowanym serwisem tej firmy, z którą mam podpisaną umowę. Oni poinformowali mnie że ze względu na drzewa rosnące za blokiem nie ma możliwości odbioru sygnału- był sygnał wczesniej tylko dlatego, że liści nie było. Próbowali jeszcze ustawiać żeby się upewnić, ale nie udało się. Wystawili mi pismo ze nie ma możliwości odbioru sygnału i powiedzieli żebym próbowała rozwiązać umowę - a czy mi ta firma przyjmie czy nie to już nie wiadomo, bo bywa różnie (wiedzą po poprzednich klientach z analogicznymi sytuacjami).
Wysłałam pismo od nich i o rozwiązaniu umowy z tego powodu że nie mogę korzystać z usług (na dachu bloku, na wysokości na której już drzew nie ma, nie wolno montować anteny).
Dostałam dzisiaj odpowiedź ze nie mogę odstąpić od umowy bo minęło więcej niz dwa dni od jej zawarcia a oni nie ponoszą odpowiedzialności za brak sygnału z przyczyn od nich niezależnych.
W związku z tym mogę rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia i dodatkowo zapłacić prawie 500 zł za jakieś promocje,które były na początku.

I teraz moje pytanie: czy rzeczywiście nie mogę rozwiązać umowy bez konsekwencji finansowych, skoro NIE MAM ŻADNEJ MOŻLIWOŚCI ODBIORU SYGNAŁU czyli w ogóle z korzystania z usług tej firmy? Nigdzie nie było żadnej informacji ze drzewa uniemożliwiają odbiór a przecież nie muszę mieć wiedzy że tak rzeczywiście jest...

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
natkurka napisał:
czy rzeczywiście nie mogę rozwiązać umowy bez konsekwencji finansowych, skoro NIE MAM ŻADNEJ MOŻLIWOŚCI ODBIORU SYGNAŁU (...)?
tak. Firma nie ponosi odpowiedzialności za brak sygnału z przyczyn od nich niezależnych.[/quote]
natkurka napisał:
Nigdzie nie było żadnej informacji ze drzewa uniemożliwiają odbiór
należało to sprawdzić - zaprosić wcześniej fachowców

cedwah napisał:
tak. Firma nie ponosi odpowiedzialności za brak sygnału z przyczyn od nich niezależnych.

należało to sprawdzić - zaprosić wcześniej fachowców[/QUOTE]

Rozumiem, dziękuję,choć nadal wydaje mi się to niezbyt sprawiedliwe. Nie mam obowiązku wzywania fachowców do montażu anteny. Nie mam chyba też obowiązku sprawdzać na jakiej zasadzie działają anteny satelitarne i co zakłóca ich działanie - drzewa iglaste liściaste a może bocianie gniazdo a może w pobliżu jest jeszcze coś innego.
Ale rozumiem i dziękuję dura lex sed lex :)

Operator też nie ma takiego obowiązku, ale przyznaję Ci rację, że powinien w ramach tzw. "troski o klienta" (termin mało znany na naszym rynku :() w swoje procedury wprowadzić takie ustalenie - nawet w formie instrukcji, czy klient spełnia warunki techniczne.

Powrót